K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Legyűri-e a piacokat a koronavírus?

A 2003-as gyilkos SARS vírus okozta járványt követően egy újabb hasonló vírus, a koronavírus jelent meg Kína Vuhan városában. A megbetegedések és a halálesetek száma ugrásszerűen emelkedik és egyre többször jelentenek koronavírus okozta megbetegedéseket a világ különböző pontjairól.

A járvány gazdasági hatásai:

A járvány globális gazdaságra gyakorolt hatásait jelenleg nehéz megbecsülni, de már most látszanak a következő hatások:

 • A lezárt városok, az emberek mozgásának korlátozása, valamint a kínai újév munkaszüneti időszakának meghosszabbítása minden bizonnyal hatással lesz az első negyedéves növekedési számokra.
 • Ezzel összefüggésben a kiskereskedelmi forgalom várhatóan csökkenni fog.
 • Az újévi munkaszüneti időszak meghosszabbítása – a kieső munkanapok miatt – a kínai ipari termelést is csökkenteni fogja. Ennek a hatását a nemzetközi termelési láncok miatt a Kínából importáló cégeknél is megérezhetik.
 • A kínai kormány a megfelelő lépésekkel részben ellensúlyozhatja a várható lassulást: növelve a kiadásait kompenzálhatja a kieső keresletet, és csökkentheti az irányadó kamatokat, vagy a bankok tartalékrátáját, ahogy ezt már korábban is sikerrel alkalmazta.

A piaci hatások:

A növekvő bizonytalanság a befektetői magatartást is befolyásolta: a január eleji időszakban a befektetők kockázatvállaló hajlandósága jelentősen lecsökkent.

 • A részvénypiacok ugyan jól kezdték az évet, de az ázsiai piacok többsége elvesztette az év eleji növekedésből származó előnyét, az európai piacok is csökkentek.
 • Jelenleg az ünnepek miatt a kínai és hongkong-i piacok zárva vannak, de utóbbi piac szerdától újra nyitva lesz. A nyitva lévő ázsiai és más részvénypiacok árfolyamcsökkenése a befektetők idegességére utal.
 • A 2003-as SARS járvány esetében megfigyelhető volt, hogy a piacok idegessége, kockázatelutasító magatartása mindaddig fennmaradt, amíg az új megbetegedések száma csökkenni nem kezdett. Ezt követően a piacok gyorsan visszapattantak.
 • A SARS vírus okozta járvány kezdeti időszakában, amíg a WHO meg nem hirdette a globális járványhelyzetet (2003. március 12.) a részvénypiacok világszerte csökkentek. A második fázisban, amikor az új megbetegedések száma elérte a csúcsértéket (2003. április 25.), fordulatot figyelhettünk meg a részvénypiacokon, de a járvánnyal leginkább sújtott országok részvényei még nyomás alatt voltak. A harmadik fázisban (2003. április 25-t követően), amikor az új megbetegedések száma csökkenni kezdett, egyértelműen minden piac újra növekedésnek indult.
forrás: Bloomberg

forrás: Bloomberg, JP Morgan Asian Equity

 • A kínai részvénypiacok súlya a globális részvény-kapitalizációban mindösszesen 4,2%, de a kínai gazdaság és Kína fogyasztásának hatása a globális gazdaságra egyre növekszik.
 • A mostani részvénypiaci visszaesés a fogyasztási cikkek előállítóit, a közlekedést és a pénzügyi szektort erősebben, míg a hagyományosan védekezőbb iparágakat, mint az egészségügy, gyógyszeripar, közművek és energia szektort kevésbé érinti .

Mit tehetünk ebben a helyzetben?

 • Egyelőre nem látjuk, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját és a pénzügyi piacok is eléggé idegesek és a 2003-as járványból megtanulhattuk, hogy ez még eltarthat egy ideig, de ha folyamatok normalizálódnak, akkor akár nagyon gyorsan korrigálhatják a korábbi visszaesésüket.
 • Portfólióban gondolkodva a részvények mellett a kötvény és deviza befektetéseink tompíthatják a részvénypiaci visszaesés okozta veszteségeinket.
 • Vegyes alapjaink esetében a portfolió menedzsereink folyamatosan figyelik a fejleményeket, a piacokat és szükség esetén meghozzák a megfelelő döntéseket.

2020. január 29.


előző cikk következő cikk