10 meglepetés 2015-re: ami megvalósult, és ami nem

2015-12-30

3721809183_4f64706cdb_oAz Alapkezelő kollégái 2014 végén összegyűjtöttek olyan hazai és nemzetközi eseményeket, melyek bekövetkezése az újévben nem túl valószínű, de minimális esély van rá. Ebben a cikkben megnézzük, a befektetőket milyen meglepetések érhették (volna) 2015-ben.

 

amely forgatókönyvek nem valósultak meg

az MNB 1%-ra vágja az alapkamatot.
A többletes folyó fizetési mérleg miatt a forintkereslet stabilitását, így a hazai fizetőeszköz jelentős erősödését vártuk 2015-től, melynek gyengítésére kamatcsökkentéssel válaszolt MNB. A csökkentés megvalósult (1,35%), a mérték azonban nem okozott meglepetést.

Magyarország visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába.
A stabil államadósság és 3% alatti költségvetési hiány miatt bizakodtunk a felminősítésben. A hitelminősítőktől elmaradt ez a „gesztus”, azonban a piac árazásából következtetni lehet a megnövekedett bizalomra hazánk gazdasága iránt.

a Richter Gedeon Nyrt.-re felvásárlási ajánlat érkezik.
A részvények nyomott árfolyama és a bevezetésre váró originális termékek miatt gondoltuk jó felvásárlási célpontnak a Richtert. Akvizíció azonban szóba se került, így a meglepetés elmaradt, ám a BUX szárnyalásából nagyban kivette részét a Richter is a maga 52%-os részvényárfolyam-növekedésével.

az euró/dollár eléri a paritást.
2015-től az eddigi trend, a két jegybank ellentétes monetáris politikájának folytatását vártuk. Az Egyesült Államok jegybankja folyamatosan halogatta a kamatemelést, ez végül december közepén megvalósult. A jó gazdasági mutatók és a felfokozott várakozás 1,05 alá is repítette az EUR/USD árfolyamot, de a paritást nem sikerült elérnie 2015-ben. Talán 2016-ban

a Fed csak 2016-ban emel kamatot.
A Fed magára vállalta a világ felügyelője szerepét és tologatta a régóta várt kamatemelés időpontját, tekintetbe véve, hogy milyen hatással lehet az a világgazdaságra. A kritikus gazdasági mutatók egyre jobb eredményeket mutattak, így december közepén 9 év után emelt a Fed, ezzel a meglepetés elmaradt.

100 dollárig visszaerősödik a Brent olaj hordónkénti ára.
Az olaj árának hatalmas esését láthattuk 2014 végén, mely sokakat elrettentett a kitermeléstől. Az így bekövetkező kínálatcsökkenés miatt várható volt az ár korrigálása. Ez nem következett be, az olaj ára még tovább csökkent.

a feltörekvő piacok felülteljesítik a fejlett részvénypiacokat.
A feltörekvő piacok jó ideje gazdaságpolitikai kihívásokkal néznek szembe, ezért évek óta lemaradók a részvénypiaci raliban. 2015-től várhatták volna a változást, de ez nem következett be. Mindkét részvénypiac negatívba zárt (MSCI indexek alapján), és a feltörekvők többet csökkentek.

összeomlik a japán gazdasági kísérlet.
2015-ben félő volt, hogy a japán jegybank hiába pörgeti fel eszközvásárlási programját, nem sikerül növekedési pályára állítani a japán gazdaságot és növelni az inflációt. Bár az inflációt nem sikerült növelni, a belső fogyasztást igen, és a további monetáris lazítással 2016-ban már érkezhet a pozitív infláció is, így a gazdasági kísérlet továbbra is folytatódik…

Magyarország nem jut ki a 2016-os foci Eb-re.
Meglepetést okozott volna, ha hazánk nem képviseltetheti magát a 2016-os EB-n. Ez majdnem sikerült is válogatottunknak, a norvégokkal kellett megvívnunk a legjobb harmadikok csatájában. A skandinávok számára az „álomsorolás” nem várt eredményt hozott, magabiztos játékkal vertük őket „oda-vissza”. És talán még az EB is tartogat meglepetést számunkra

amely forgatókönyv megvalósult (ha csak részben is)

a 10 éves kötvényhozam 3% alá kerül.
2015-ben is a folytatódott a hozamvadászat, és mivel a hazai papírok még mindig vonzóak a fejlett kötvényhozamokhoz képest, ezért a befektetők továbbra is előszeretettel vásároltak magyar államkötvényeket. 2015 első két hónapjában többször is 3% alá került a kötvényhozam, de ez nem tudott állandósulni, még 4,2% fölötti értékkel is találkoztunk idén.

meglepetés-forgatókönyvek 2016-ra:

 1. Az EUR/USD árfolyama paritás alá csökken
 2. A forint árfolyama tartósan a 300-as szint alá erősödik az euróval szemben
 3. Az El Niño és az alacsony olajár akár újabb arab tavaszhoz is vezethet
 4. 30.000 lesz a BUX
 5. Kína belebukik a gazdasági kísérletbe
 6. kamatot emel az MNB
 7. Japán hitelminősítése bóvliba kerül
 8. jövőre már “ingyen” lehet nyersanyagokba fektetni
 9. egyszerre fog negatívan teljesíteni a részvény- és kötvénypiac
 10. nem emel kamatot / kamatot csökkent a Fed
 11. legalább 4 magyar meccset látunk a futball EB-n
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről