10 meglepetés 2016-ra – 10: nem emel kamatot / kamatot csökkent a Fed

2015-12-22

263265512_c9ad96dea5_oA Fed decemberi ülésén négy kamatemelést és 1,375%-ig emelkedő alapkamatot jeleztek előre az amerikai jegybankárok 2016-ra. Ehhez képest a piaci várakozások jelenleg csak kétszer 25 bázispontos kamatemelést áraznak jövőre, tehát a befektetők kevésbé optimisták a növekedési és inflációs kilátások élénkülését illetően.

 


A decemberi kamatemelést megelőzően is gyakorlatilag már évek óta arról spekulált a piac, hogy mikor indulhat el a Fed kamatemelési ciklusa, a jegybankárok pedig a célfüggvények (munkaerőpiac, infláció, növekedés) változtatásával és egyéb praktikákkal folyamatosan maguk előtt görgették az első kamatemelés időpontját.

Minek kell történnie ahhoz, hogy a Fed az előrejelzések ellenére ne emeljen kamatot, vagy akár kamatot is csökkentsen jövőre? Ehhez a gazdasági kilátások romlásának, és/vagy piaci turbulenciának kellene bekövetkeznie. Jelenleg a legvalószínűbb kockázat Kína és a feltörekvő piacok lassulása, ami a fejlett gazdaságok növekedési kilátásait is beárnyékolja. Ennek az egyik leginkább kézzelfogható jelét a világgazdaság iránytűjeként szolgáló amerikai ISM feldolgozóipari konjunktúra-index szolgáltatta decemberben, amely a gazdasági aktivitás zsugorodását jelezte előre és 2009 óta nem látott mélypontra süllyedt.

ISM feldolgozóipar konjunktúra-index (az 50 alatt érték a gazdasági aktivitás zsugorodását, az 50 feletti érték az aktivitás élénkülését jelzi előre) (forrás: Bloomberg)
ISM feldolgozóipari konjunktúra-index (az 50 alatti érték a gazdasági aktivitás zsugorodását, az 50 feletti érték az aktivitás élénkülését jelzi előre) (forrás: Bloomberg)

20

  1. Az EUR/USD árfolyama paritás alá csökken
  2. A forint árfolyama tartósan a 300-as szint alá erősödik az euróval szemben
  3. Az El Niño és az alacsony olajár akár újabb arab tavaszhoz is vezethet
  4. 30.000 lesz a BUX
  5. Kína belebukik a gazdasági kísérletbe
  6. kamatot emel az MNB
  7. Japán hitelminősítése bóvliba kerül
  8. jövőre már “ingyen” lehet nyersanyagokba fektetni
  9. egyszerre fog negatívan teljesíteni a részvény- és kötvénypiac
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről