10 meglepetés 2016-ra – 9: egyszerre fog negatívan teljesíteni a részvény- és kötvénypiac

2015-12-21

Sao_Paulo_Stock_ExchangeAz elmúlt években jellemzően egyszerre emelkedett a részvény- és kötvénypiac, amiért elsősorban a világ vezető jegybankjai által biztosított többletlikviditás piactorzító hatása volt felelős. Ha a jegybankok szerepvállalásában fordulat következik be, tehát az eszközvásárlási programok szűkítésére kerül sor, akkor könnyen elképzelhető, hogy ez a globális eszközárak esésével fog járni.

A jegybanki likviditás szűkítésének előfeltétele a gazdasági kilátások további javulása – ami alapesetben kedvező a részvénypiacok számára, de kedvezőtlen a kötvénypiac szempontjából. A likviditás szűkítése is elsősorban az eszközvásárlási programok által érintett kötvénypiacok számára kedvezőtlen, tehát ebben az esetben a globális kötvénypiac kilátásai elég borúsak lennének. A kötvényárak nagymértékű zuhanása viszont ismét vevőket csalogathatna erre a piacra, tehát a részvénypiacok felől ismét a kötvénypiacra terelheti a befektetők egy részét, miközben éves szinten valamennyi eszközosztály árfolyama zuhanhat a jegybanki likviditás csökkenése miatt.

A Fed már elindult ezen az úton az alapkamat emelésével. Amennyiben az EKB is jelzi jövőre a kötvényvásárlási programjának fokozatos visszavonását, akkor már nem is tűnik annyira valószínűtlen forgatókönyvnek a részvény és kötvényárfolyamok együttes zuhanása.

30

 

  1. Az EUR/USD árfolyama paritás alá csökken
  2. A forint árfolyama tartósan a 300-as szint alá erősödik az euróval szemben
  3. Az El Niño és az alacsony olajár akár újabb arab tavaszhoz is vezethet
  4. 30.000 lesz a BUX
  5. Kína belebukik a gazdasági kísérletbe
  6. kamatot emel az MNB
  7. Japán hitelminősítése bóvliba kerül
  8. jövőre már “ingyen” lehet nyersanyagokba fektetni
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről