10 meglepetés 2018-ra – 10. rész: gyorsul a kínai növekedés 2018-ban

2017-12-21

A kínai GDP növekedési üteme 2010 óta csökkenő trendben van. Bár az idei évben sikerülhet a tavalyinál nagyobb gazdasági bővülést elérni, ez szerintem nem jelent fordulópontot és tovább folytatódik a trend lefelé. Az elemzők is hasonló véleményen vannak, jövőre 6,4%-os, 2019-re pedig 6,2%-os bővülést várnak átlagosan. Így a következő 12 hónapban meglepő lenne 7% feletti adatot látni.

Az Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amik bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

10%

Az optimizmusomat az sem támogatja, hogy a kínai pártvezetés elkötelezett az óriási hitelállományok leépítése mellett, ami szintén fékező hatással lesz a gazdaságra. Azonban fontos megjegyezni, hogy a 6% feletti GDP növekedés még messze van a hard landing-től, és a hitelállomány leépítése is fokozatosan, időben elnyújtva történik majd, ezért Kína továbbra is stabil motorja marad a régiónak és a világgazdaságnak.

10 meglepetés 2018-ra:

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről