10 meglepetés 2018-ra – 7. rész: 300 alatt az euró

2017-12-19

Utoljára 2015 tavaszán fordult elő, hogy a forint euróval szembeni árfolyama 2-essel kezdődött. Az elmúlt több mint két és fél évben viszont 305 alatt is csak pár napig tartózkodott a kurzus. Ezért meglepő lenne, de azért nem kizárható, hogy 2018-ban újra „olcsón” vehetünk majd eurót akár síelésre, akár nyaralásra.

Az Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amik bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

EURHUF árfolyam

Két és fél éve a forint csak rövid időszakokra mozdult ki a 307-317-es sávból. A szűk sávon belüli mozgás az egymást kioltó erők küzdelmének eredménye. Az erősödő hullámokat a makrogazdasági teljesítmény és a masszívan pozitív folyó fizetési mérleg okozta, a gyengülés az alacsony kamatkörnyezet és az interveniáló monetáris politika eredménye.

Véleményen szerint, ha csak kis eséllyel is, de újra benézhet a 300-as szint alá a forint az év második felében, amennyiben a hazai gazdasági növekedés erős marad és tovább javul az ország kockázati megítélése. A rövid hozamokat már nehéz lesz lejjebb szorítani, viszont cseh mintára az árfolyamküszöböt még bevetheti az MNB, ami csökkenti az erős forint-gyenge euró forgatókönyv bekövetkezésének esélyét.

10 meglepetés 2018-ra:

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről