10 meglepetés 2019-re – 10. rész: újra negatív lesz a 10 éves német kötvényhozam

2018-12-21

Utoljára 2016 végén láthattunk negatív német 10 éves kötvényhozamot, de az idei év végére megint látótávolságba került a nulla alatti szint elérése.

10%

A K&H Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Már jó ideje a német hozamok fokozatos emelkedésére számítanak a piaci szereplők, fő okként pedig az európai gazdaságok jó teljesítménye említhető. Ebben a jó teljesítményben viszont 2018 második felére törés következett be, és a kockázatok is megemelkedtek a jövőt tekintve.

A növekedés ütemével kapcsolatos bizonytalanságoknak az egyik következménye az lett, hogy a piaci várakozások az EKB első kamatemelésére vonatkozóan folyamatosan kitolódtak az időben, így már 2019-ra se várható ilyen irányú szigorítás az Európai Központi Banktól. Ráadásul a Brexit-tel kapcsolatos bizonytalanságok, illetve az Olaszországgal szembeni konfliktus is inkább a legbiztonságosabbnak tekintett német kötvény felé terelte a befektetőket.

Mégis az a véleményem, hogy ahhoz, hogy újra negatívba forduljon a német 10 éves kötvényhozam, nagyon radikális fordulatnak kellene bekövetkeznie az európai gazdaságokban, erre pedig jelenleg nem látok nagy esélyt.

10 meglepetés 2019-re

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről