10 meglepetés 2019-re – 3. rész: kamatot emel az MNB

2018-12-13

Bár év elején a piacok úgy gondolták, hogy az emelkedő inflációra reagálva a magyar jegybank kénytelen lesz a vártnál korábban kamatot emelni, ez mostanra megváltozott.

22%

A K&H Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Úgy tűnik, hogy ameddig csak lehetséges, az MNB ki fog tartani az alacsony alapkamat mellett, pláne, hogy a piacon elérhető kamatok jelenleg messze a 0,9%-os jegybanki kamat szintje alatt tartózkodnak. Ezt a tervét a várakozások szerint az infláció elszállása sem fogja megakadályozni, ugyanis míg októberig folyamatos emelkedés volt jellemző az áremelkedés ütemére, addig év végére ez visszaesett, és vélhetően 2019-ben is a jegybank toleranciasávján belül maradhat. Így az MNB kényelmesen kitarthat laza monetáris politikája mellett, nem veszítve hitelességéből.

Ezen felül ki lett mondva, hogy amíg az EKB nem emel kamatot, addig valószínűleg az MNB sem fog ilyen irányba lépni. Márpedig míg korábban 2019 második felére várták a piacok az európai kamatszint emelkedését, ez egyre inkább áttolódik 2020-ra.

Összegezve tehát, ha az infláció nem száll el a várakozásokhoz képest, vagy pedig az Európai Központi Bank nem kezdi el korábban emelni az alapkamat szintjét, akkor az MNB sem fog változtatni 2019-ben.

10 meglepetés 2019-re

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről