10 meglepetés 2019-re – 4.rész: izgalommentes év az olaj piacán

2018-12-14

Az elmúlt években azt szokhattuk meg, hogy a kőolaj árfolyama jelentős kilengéseket mutat.

15%

A K&H Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

A két szélsőérték a lefeleződő árfolyam (2014) és az 50%-os emelkedés volt (2016), de a többi évben is kétszámjegyű változás következett be. 2019-ben meglepetésnek tartanánk, ha egy szűk sávon (60-70 dollár) belül mozogna a brent-típusú olaj kurzusa, de nem elképzelhetetlen szcenárió.

forrás: Bloomberg

A nagy mozgások okai a geopolitikai feszültségek, az amerikai kitermelés folyamatos növekedése és az OPEC-ülések voltak. Ezek véleményünk szerint jövőre is elegendő témát szolgáltatnak majd a kereskedőknek és a spekulánsoknak, és így maradhat a volatilitás.

De kis eséllyel az is előfordulhat, hogy a 60-70 dollár közötti szinteken stabilizálódik olaj, mivel az OPEC országok ennél alacsonyabb olajárnál már be fognak avatkozni, viszont 80 dollár közeli szinteken már csökken a kereslet, ami a globális gazdaságot is lassíthatja.

10 meglepetés 2019-re

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről