10 meglepetés 2019-re – 7.rész: recesszióba fordul a világgazdaság

2018-12-18

Az idei évben nem lehetett panaszunk a gazdasági növekedésre, 3,7%-kal bővült a világgazdaság, azonban a jövővel kapcsolatban egyre több negatív vélemény jelenik meg.

5%

A K&H Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

A pesszimista világképet legtöbbször azzal indokolják, hogy csökken a jegybankok által nyújtott támogatás, inverzzé válik a hozamgörbe, Kínában változik a gazdaság szerkezete, kereskedelmi háború fenyeget és gyengül az EU tagállamok közötti kohézió.

Úgy gondolom, hogy van igazság ezekben az állításokban, de az éremnek mindig két oldala van.

Így például tényleg csökken a jegybankok által pumpált likviditás, de a reálkamatok még mindig egy rendkívül támogató környezetet biztosítanak. Az amerikai hozamgörbe egyes pontjai valóban inverzzé váltak, de még mindig rengeteg a torzítás a görbében. Az is igaz, hogy Kínában egy gazdasági szerkezet váltás zajlik, de a politikai vezetés elkötelezett a növekedés mellett, amit többször bizonyítottak gazdasági élénkítő intézkedésekkel, és az autóimport vámok frissen bejelentett csökkentése is arra utal, hogy nem szeretnék, ha az USA-val kialakult kereskedelmi háború tovább eszkalálódna.

Mindkét oldalt figyelembe véve, úgy gondolom kicsi arra az esély, hogy a világgazdaság recesszióba forduljon 2019-ben.

10 meglepetés 2019-re

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről