10 meglepetés 2020-ra – 3. rész: 320-ig erősödik a forint az euróval szemben

2019-12-12

Míg 2018-ra a 300-as, 2019-re a 310-es szint jelentette volna, úgy 2020-ra, tovább emelkedve, már a 320-as euró/forint árfolyam elérése jelentené a meglepetést.

A K&H Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Idén ősszel többek között attól volt hangos minden, hogy a forint folyamatosan új csúcsokra gyengült az euróval szemben, néhány pillanatra elérve a 337-es árfolyamot is.

Ennek elsősorban az volt az oka, hogy bár a magyar gazdasági növekedés továbbra is erős képet fest, a korábbi folyó fizetési mérleg többletünk hiányba csapott át, így az egyik fő forint erősítő hatás eltűnt. Másik oldalról pedig a magyar kamatok továbbra is nulla közeli szinteken tartózkodnak, ami, a 3-4% közötti inflációt is figyelembe véve, kirívóan alacsony reálkamatot biztosít. Pláne, hogy semmilyen jelei nem látszódnak annak, hogy ebben a rendkívül laza monetáris politikában változás következne be.

Ennek megfelelően úgy gondolom, hacsak nem következik be valami váratlan változás a jegybank kamatpolitikájában, akkor kevés az esélye, hogy a forint újra a 320-as szint alá erősödjön az euróval szemben.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről