10 meglepetés 2021-re 4. rész – 2021-ben szigorít a Fed

2020-12-17

Az idei év rendkívüli év volt: a koronavírus egyik pillanatról a másikra tarolta le a világot és erre a központi bankok is még sosem látott méretű lépésekkel reagáltak. Számos, olyan korábban sérthetetlennek tekintett alapvetés dőlt meg, mint például a költségvetés jegybanki finanszírozásának tilalma. De a rendkívüli helyzet rendkívüli lépéseket igényelt. A Fed is beállt a sorba és hetek alatt vágta ismét a nulla közelébe a kamatokat és taposott két lábbal a gázpedálra a kötvényvásárlásoknál.

A KBC Asset Management N.V. Magyarországi Fióktelepének kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Most viszont, ahogy a vakcinákkal kapcsolatban folyamatosan érkeznek a pozitív hírek és piaci szempontból elérhető közelségbe került a vírus leküzdése, befektetői körökben egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a rengeteg piacra öntött pénz mikor csapódik majd le az inflációban.

Bár 2021 még leginkább a kilábalásról fog szólni, így az áremelkedés üteme is nyomott marad, de az infláció hallatán a jegybanki döntéshozók idegszálai azért megpendülnek. És ebből a szempontból a legnagyobb jegybankok közül éppen az amerikai Fed lehet az első, aki élesben szembesül ezzel a kérdéssel: a hosszútávú amerikai inflációs várakozások hetek óta folyamatosan emelkednek és mostanra bőven átlépték a 2% körüli inflációs célt.

forrás: Bloomberg

Mivel a jegybankoknak mindig 2-3 évvel előre kell látniuk, egy vártnál erősebb amerikai növekedés esetén nem zárható ki, hogy a Fed jövő év vége felé már rálép a fékre, de legalábbis  – szóbeli intervencióval – felvillantja a féklámpát. Ez persze nem kamatemelést jelentene – erre 2024 előtt valószínűleg nem kerül sor – , hanem a kötvényvásárlási program leállítását és a likviditás fokozatos kiszívását. De ez már önmagában üzenet lenne a piacnak, így újraindulna a 2010-es években játszott forgatókönyv, miszerint minden, növekedéssel kapcsolatos jó hír rossz a piacoknak, hiszen előre hozza a jegybanki szigorítást.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,00  (6 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről