100 dollár az új 80?

2018-05-09

Hároméves csúcsra emelkedett a Brent típusú olaj ára, amitől már csak egy karnyújtásnyira van a 80 dolláros szaúdi cél. Donald Trump pedig ott segít, ahol tud…

 

A cikk írásának idejében 77 dollár közelében állomásozott a Brent típusú olaj árfolyama a geopolitikai kockázatok miatt. A két fő szereplője a történetnek a szép lassan összeomló Venezuela és Irán. A dél-amerikai országban uralkodó áldatlan állapotok miatt a legnagyobb kincsnek számító állami olajipar hanyatlása komoly mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az OPEC országok által, még 2016 novemberében vállalt 32,5 millió hordó/napos kitermelési kvóta alá csökkenjen a kartell felhozatala.

Miért is fontos ez? Nos, az áprilisi adatok alapján a 31,93 millió hordó/napos kitermelés még tovább csökkenhet, miután Donald Trump felmondta az iráni atomalkut, és újra szankciókkal bünteti a közel-keleti országot. Irán 2015-ben a szankciók feloldása után 1 millió hordó/nappal tudta növelni kitermelését egy év alatt. A piaci várakozások szerint 250-500 ezer hordónyi mennyiség eshet ki rövid időn belül Trump miatt. Az eredeti kvótához képest így közel 1 millió hordóval termelhet kevesebbet az OPEC, amit már részben vagy egészben be is árazott a piac.

Kitermelési adatok millió hordó/nap

Forrás: Bloomberg

Összességében tehát a vártnál jobban csökkenő OPEC kitermelés, és a növekvő kereslet egyenlege az elemzők szerint abba az irányba mutat, hogy akár a 100 dolláros szintekig is elszaladhat az árfolyam. A túlságosan magas olajár azonban csökkenti a keresleti oldal növekedését, illetve arra késztetheti Szaúd-Arábiát, hogy vizsgálja felül saját politikáját – erre legközelebb a június 22-i OPEC ülésen kerülhet sor hivatalos formában, – ugyanis minden egyes nappal piaci részesedést veszít. Ezen okok miatt gondolom azt, hogy 80 dollárról lassabban kúszhat feljebb az árfolyam akár 100 dollárig is, mint tette azt 60 dollárról 80-ra.

board-game-business-challenge-277052

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről