19-re lapot húz az OPEC?

2017-11-10

Új csúcsot ütött az olaj árfolyama a közelgő OPEC ülés előtt. Kérdés, hogy van-e még erő a nyersanyagban, úgy hogy a szervezet az ülés előtt kijátszotta aduászát.

A spekulatív nettó vételi pozíciók száma és a WTI árának alakulása

Hozzávetőlegesen egy hónapja azt pedzegettük, hogy az OPEC irányából szállingózó hírek alapján emelkednie kellene az olaj árfolyamának, de a határidős pozíciókra rápillantva a befektetők még nem vették meg a sztorit.

Nos, azóta az OPEC még jobban ráerősített a korábbi kommunikációjára, miszerint 2018 decemberéig meghosszabbítja a kitermelés csökkentési moratóriumát. Talán még ennél is fontosabb, hogy az olajtartalékok folyamatos csökkenését – amerikai készletek 15%-kal estek a márciusi csúcsról – elnézve valóban éledezik a keresleti oldal.

A szervezet november 7-én megjelent olajpiaci kilátásokról szóló kiadvány is ezt a vonalat erősítette meg, hiszen a következő négy évben átlagosan 1,2 millió hordó/napos keresleti oldali bővüléssel kalkulál. Ez egyben azt is jelentené, hogy az OPEC egyezmény szerinti 1,8 millió hordós kitermelés visszafogására valóban 2018 decemberéig lesz csupán szükség, utána pedig beindulhatnak a fúrótornyok.

Az ehhez hasonló becsléseket érdemes a helyén kezelnünk, amire a legjobb példa pont az előbb említett tanulmány. Ugyanis történt, hogy a tavalyi számban 2018-ra 4 millió hordó/napos kitermeléssel számoltak az amerikai palaolaj cégek esetében. Az idei számban pedig ez az érték már 6 millió hordó/naphoz közelít. Kicsit olyan érzésem van ezzel kapcsolatban, mintha a boltban a felvágottas pultnál kérnék 25 dkg párizsit és megkérdeznék, hogy „50 dkg lett, maradhat?”.

Számomra emiatt nagy kérdés, hogy a november 30-i OPEC ülésen húznak-e lapot 19-re a szereplők, mivel egy erőteljesebb döntéssel – nem csak időbeli, hanem mennyiségi változás – még nagyobb fokozatra kapcsolhatnak az amerikai palaolaj cégek a növekvő olajárak láttán, ami időben kitolná a piaci egyensúly helyreállását, gátat szabva a további emelkedésnek.

A piaci pozícionáltság alapján a befektetők már megtették tétjeiket, és nagy valószínűséggel az árfolyamba is beépültek a hírek. Új információ hiányában pedig kérdéses, hogy egy ilyen emelkedés után van-e még erő a nyersanyagban rövidtávon.

 

 

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről