2018 a minőség éve?

2018-04-16

A növekedés a múlté, a minőség lesz a befektetők fókuszában

Az elmúlt két évben azon cégek részvényei voltak a sztárok, amelyek mesés növekedéssel kecsegtettek. Úgy gondolom a pénzcsapok kiszáradásával párhuzamosan ez változni fog, és az alábbi 3 minőségi kritérium lesz meghatározó, amikor részvény befektetésre kerül a sor.

  1. stabil üzleti modell és alacsony ingadozás a nettó profitban
  2. mérsékelt adósság állomány
  3. magas tőkearányos megtérülés (ROE)

Az első kritérium különösen fontos annak tükrében, hogy az elmúlt hetekben több népszerű vállalat (pl.: Facebook, Tesla) üzleti modelljét kérdőjelezték meg a befektetők, vagy fedeztek fel hiányosságokat. Amikor ilyen, sérülékenységre utaló kerülnek felszínre, akkor a befektetők optimizmusa gyorsan megcsappan a növekedéssel kapcsolatban. Ráadásul a növekedési jellemzőkkel rendelkező cégek java része a technológiai szektorból kerül ki, ami erősödő felügyeleti és szabályozói szigorra számíthat a következő években.

Drágulnak a vállalati hitelek. A hitelkamatok emelkedésnek két forrása van. Az egyik az emelkedő hozam környezet, a másik a kockázati felárak növekedése. Az alábbi ábrán látható, hogy februárban és márciusban 25 bázispontot nőttek a felárak az USA-ban. Arra számítok, hogy ez a folyamat folytatódni fog és ezt a kihívást azok a cégek tudják legyőzni, amelyek alacsony adósság állománnyal rendelkeznek.

Az említett 3 faktor egyben azt is biztosítja, hogy ezek a minőségi cégek sokkal ellenállóbak válságok idején. Bár egyelőre nem látom, hogy a világgazdaság jelentősen lelassulna rövid távon, de szerintem már közelebb vagyunk a felívelő szakasz végéhez, mint az elejéhez. Ezért a portfóliómban inkább ezen minőségi kritériumok szerint válogatok részvényeket, az óriási növekedést ígérő történetek helyett.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről