3 év depresszió után jöhet némi optimizmus

2020-02-17

a Brexit ellenére is lehet pénzt keresni a brit részvényekkel

Ugyan január végén a britek EU tagsága megszűnt, azonban elkezdődött az átmeneti időszak, ami gyakorlatilag változatlan állapotot biztosít az idei év végéig. Hogy jövőre milyen kapcsolat lesz az EU és az Egyesült Királyság között azt még nem tudni, de azt kizárnám, hogy semmilyen megállapodás ne szülessen a két fél között, azaz hogy megvalósuljon a „Hard Brexit”. Sokkal valószínűbb, hogyha nem jutnak dűlőre a felek, akkor az átmeneti időszakot meghosszabbítják 2022 végéig. A legoptimistább forgatókönyv szerint idén születik egy egyszerűsített szabadkereskedelmi megállapodás, amit évek alatt kiegészítenek és véglegesítenek majd.

Az nem kérdés, hogy hosszútávon a Brexit negatív hatásokkal lesz a brit gazdaságra, azonban úgy gondolom, hogy rövidtávon a brit gazdaság lendületbe jöhet, hiszen a legrosszabb forgatókönyvet sikerült elkerülniük tavaly decemberben, és ahogy említettem, a jövőben is kizárnám a „Hard Brexit”-lehetőségét”.

  1. A fellendülés melletti további érveim a következők:A vállalatok egyre optimistábbak a kilátásokat illetően. A felmérések szerint hosszú idő után ismét növekedhetnek a vállalatok beruházásai, valamint a foglalkoztatottság is bővülhet.

2.Stabilizálódott a politikai helyzet. A decemberi választásokon a Konzervatív Párt abszolút többséget szerzett a képviselőházban, így Boris Johnson miniszterelnök elképzelései könnyebben megvalósulhatnak, mint például Theresa May-é. 

3. A magas támogatottság miatt a költségvetési élénkítés gyorsabb és egyszerűbb lesz, ami tovább támogatja majd a brit gazdasági fellendülést. Az elemzők szerint a lazító lépéseknek köszönhetően idén 0,5%-kal magasabb lesz a költségvetési deficit, mint tavaly.

Amennyiben a koronavírust nem sikerül megfékezni, az változtatna a kilátásokon, de jelenleg az a várakozásom, hogy csak átmeneti negatív hatással lesz a brit gazdaságra. További kockázat az EU-val történő tárgyalások alakulása, ami okozhat pánikot, ha a felek túlságosan egymásnak feszülnek, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy a brit részvények idén jól fognak teljesíteni, ezek közül is azok, amelyek a brit gazdaságtól függenek és nem azok, amelyek főleg export bevétellel rendelkeznek.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről