3 stratégia a szeszélyes piaci mozgásokhoz

2018-05-07

Idén nem csak az időjárás, de a piacok is szeszélyesek, ami könnyen elbizonytalaníthatja a befektetőket. Pedig – megfelelő stratégiával – a jelenlegi ingadozás kedvező megtakarítási lehetőséget is jelenthet.

Befektetőként nemcsak az fontos, hogy közép-hosszú távon megmaradjon vagy növekedjen a vagyonunk reálértéke, hanem rövidtávon is jól akarunk járni. A hosszabb távú megtakarítási célhoz összeállított portfóliót ezért az aktuális piaci mozgásokban rejlő hozamlehetőség kiaknázásával érdemes színesíteni. Tavaly ez kiválóan működött is, idén azonban olyan piaci hullámvasúton ülünk, amikor nehéz előre megjósolni, hogy mikor fognak esni vagy épp emelkedni az árfolyamok.

hogyan profitálhatunk mindebből? 

 Ahogy a hullámvasútról is valaki életre szóló élménnyel, valaki pedig émelyegve megy haza, úgy a jelenlegi árfolyammozgások is másként érintik a befektetőket. A kétségkívül izgalmas időszakra azonban három stratégiával is válaszolhatunk. Mivel a piac ennyire kiszámíthatatlan, ezért alapvetően közép-hosszú távra érdemes koncentrálni, az aktuális piaci vételi és eladási lehetőségek kiaknázását pedig aktív kezelésre bízni.

Jelen piaci környezetben az egyik ilyen rugalmas megoldás a gyakori portfólió-átrendezés, amiben a személyes banki tanácsadó támogatást nyújthat, de az ügyféltől rengeteg időt és figyelmet igényel. Ez teszi ugyanis lehetővé a rendszeres, nagyobb mértékű pozícióváltást portfóliónk részvény-eszközosztályán belül.

A másik, sokkal hatékonyabb és kényelmesebb lehetőséget a közép-hosszú távú célhoz beállított, az aktuális piaci ingadozásokhoz rendszeresen, finomhangolással igazított vegyes alapok jelenthetik.

Köztes lehetőségként pedig ott vannak az aktívan kezelt abszolút hozamú alapok, amelyek a vegyes alapoknál nagyobb pozícióváltásokkal igazodnak az árfolyammozgásokhoz, de mégsem igénylik az ügyfél folyamatos figyelmét és idejét.

E három megoldás – akár együttes – alkalmazásával nemcsak megszelídíthetjük a piaci hullámokat, de többé nem fenyegetést, hanem lehetőséget fognak jelenteni számunkra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről