5 tipp, hogy úgy fektess be, mint egy profi

2023-07-12

Valószínűleg mindenki szeretné úgy kezelni a befektetéseit, mint a profik, akik dollármilliókat keresnek évente a jó döntéseikkel. Rájuk sokszor úgy tekintünk, mint szerencsés csillagzat alatt születettekre, viszont az igazság az, hogy sokkal inkább tudatos döntések vannak a teljesítményük mögött, mint a vak szerencse.

A profi befektetőt az különbözteti meg az átlag befektetőtől, hogy ő, a döntései kimeneteléből él, nem hibázhat többször, mint amennyiszer jól dönt. Ha mégis, akkor nagyon gyorsan elveszíthet mindent.

Nézzük meg, hogy mi az az 5 dolog, amit mindig szem előtt kell tartanunk, ha a befektetéseink hozamából szeretnénk élni.

önismeret

Amíg saját magunkat, a motivációinkat, vágyainkat, félelmeinket nem ismerjük eléggé, addig folyton a körülményeinket fogjuk hibáztatni minden egyes csalódás, veszteség esetén. Ez az élet minden területére igaz, de hatványozottan igaz a befektetések világára is. Ha nem tudjuk, hol vannak a határaink mondjuk a kockázatok elviselése terén, mik a vágyaink a nyereségek iránt, akkor nem fogjuk tudni megfelelően kiválasztani a számunkra ideális kockázat-hozam kombinációt nyújtó befektetéseket sem. Vagy túlzottan kockázat kerülők leszünk, vagy extrém bátrak (meggondolatlanok?). Persze vannak olyan piaci helyzetek amikor tényleg óvatosnak kell lenni, és olyanok is, amikor beleférhet a magasabbnak tűnő kockázat, de az egészséges, hosszú távon is jövedelmező stratégia az, ha tudjuk meddig mehetünk el a kockázatvállalásban, hogy még nyugodtan aludjunk és mi az a nyereség amivel már boldogok vagyunk és akár zsebre is tehetjük, így nem ér minket csalódás.

árral úszás

Ha az öltözködésünkben mindig a legfrissebb divatot követjük, akkor azt mondhatják ránk, hogy „ad magára”, „jól néz ki”, „igényes” stb.  Azonban ha ugyanezt a befektetéseink kapcsán tesszük, akkor előfordulhat, hogy egy idő után már a ruhatárunk frissen tartására sem lesznek meg az anyagi forrásaink. Jó, ez egy kicsit túlzás, de a lényegre jól rámutat. Az ember sajnos mindig hajlamos olyan döntések meghozatalára, amit semmi más nem támaszt alá, csak az, hogy sokan beszélnek róla, sokan választották a múltban.

Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy az ilyen „tuti tippek” általában akkor kerülnek a figyelem középpontjába, amikor már nagyon szép múltbeli megtérülést tudnak felmutatni. És mint tudjuk a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, sőt, egy nagy rally után sokkal nagyobb az esélye egy jelentős visszaesésnek is.

Szóval inkább gondolkodjunk, nézzünk utána annak, hogy egy-egy befektetés mit tartogathat számunkra a jövőben, kérjük szakértő tanácsát, aki valószínűleg sokkal több információ birtokában van, mint a szomszédunk, ismerőseink, akik mind ugyanazt veszik, amit a médiában, a plakátokon, a különböző hirdetésekben látnak.

időzítés

Előfordulhat, hogy egyszerűen rossz időben döntünk az eladás vagy a vétel mellett. Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit átlag befektetőként elkövethetünk, és sajnos sokszor el is követjük.

Mi tűnik jó döntésnek akkor, amikor mindenki megijed, mindent adnak el a befektetők? Nyilván az, hogy mi is azt tegyük (lsd. árral úszás). És mit érünk el vele? Hát azt, hogy valószínűleg veszteséggel, egy nagyon alacsony árfolyamon váltjuk vissza a befektetéseinket.

A tipikus folyamata ennek:

  • sokat emelkedtek az árfolyamok, mindenki vesz, ezért veszünk
  • sokat estek az árfolyamok, mindenki elad, ezért eladunk
  • majd ha újra sokat emelkedtek, megint mindenki vesz, akkor mi is veszünk

Nem tűnik túl racionálisnak, igaz? Azt kell megértenünk, hogy hosszú távon a piacok (főleg a részvénypiac) felfelé tartanak, bár igaz, hogy rövid távon láthatunk bennük ingadozásokat. Két dolgot tehetünk. Vagy az árral szemben úszunk (akkor veszünk amikor mindenki elad, vagy akkor adunk el amikor már mindenki vesz), vagy kitartunk egy előre meghatározott stratégia mellett, és mindig ott vagyunk a piacon, tehát az ingadozások ellenére tartjuk a befektetéseinket.

taktika vagy stratégia?

A befektetéseink kezelésénél először is azt kell eldöntenünk, hogy spekulálni akarunk, vagy hosszú távon befektetni. A kettő között az a fő különbség, hogy a spekuláns folyamatosan taktikai döntéseket követel (mit és mikor vegyen, mikor adjon el), akár napi szinten is. Nyilván ezzel is lehet sikeresen működni, ha van elég szakértelmünk, időnk és legfőképpen eszközeink, amelyekkel meg tudjuk valósítani.

A hosszú távú befektetők sokkal inkább stratégiával rendelkeznek. Eldöntik, hogy mekkora kockázatvállalás mellett, milyen hosszú távú hozamokat szeretnének elérni és ezt milyen eszközökkel akarják megvalósítani. Ők nem adnak-vesznek napi, heti szinten, hanem tartják a stratégiájukat és csak akkor változtatnak rajta, ha alapjaiban változnak meg a piaci kilátások.

Több kutatás jutott ugyanarra az eredményre az elmúlt évtizedekben, miszerint a hosszú távú hozamaink 80%-áért a stratégiánk felel, és csak 20%-áért az időzítés, a tuti tippek és a szerencse.

portfólió

A stratégiájukat a profi, hosszú távú befektetők is egy nagyon alaposan átgondolt, rengeteg szakmai szempont alapján összeállított portfólióval valósítják meg. Ez az egyik legnagyobb titkuk. Tudják azt, hogy a piacok mozgását nem lehet mindig pontosan eltalálni, ezért ahelyett, hogy kiválasztanának egy-két jónak tűnő ötletet, egyedi értékpapírt, sokkal inkább portfóliót építenek. Ebben helye van mind a kötvényeknek, részvényeknek, deviza eszközöknek esetleg ingatlanoknak is, de soha sem csak egy típusba fektetik az összes pénzüket.

Ez elsőre talán egyszerűnek hangzik, de a valóságban sokkal bonyolultabb az, hogy a gazdasági ciklus egyes periódusaiban éppen melyik részvénypiacot, kötvénypiacot válasszák. Hogy kötvény- vagy inkább részvénytúlsúlyos legyen a portfóliójuk. Hogy melyik devizából mennyit tartsanak, és még sorolhatnánk.

Ezeket a döntéseket alapos mérlegelés, elemzés előzi meg, amelyhez a legjobb szakemberek nyújtanak segítséget nekik.

Ezzel nem elvenni szeretném a kedvet a portfólióépítéstől, sokkal inkább az ellenkezőjére mutatok rá, mégpedig, ha a piacok nagyágyúi is ezek mentén döntenek, akkor nekünk is ezt kell követni (és nem az árral úszás miatt), szakértői segítséget kell kérnünk a hosszú távon is jó hozamtermelő képességgel rendelkező portfólió összeállításához.

Ma már ez nem is annyira lehetetlen, valójában minden magyarországi bank nyújt tanácsadást az érdeklődő ügyfeleinek.

+1 tipp: vegyes befektetési alapok

Ha befektetőként nem feltétlenül szeretnénk elmerülni az előbb leírt tippek alkalmazásában, akkor vannak egyszerűbb megoldási lehetőségeink is. Ilyenek a vegyes alapok.

Egy aktívan kezelt, jó elvek mentén felépített vegyes alap minden előző tanácsnak megfelel.

  • mi tudjuk kiválasztani a kockázati profilját, ami hozzánk illeszkedik – (önismeret)
  • mivel szakértők kezelik, nem az éppen divatos befektetési formákat fogják vásárolni, hanem csak azokat, amelyeket szakmai alapon érdemesnek ítélnek a befektetésre – (árral úszás)
  • a működésükből adódóan általában pont fordítva viselkednek, mint az átlag befektető, hiszen ha egy előre meghatározott mondjuk részvény arányt kell tartaniuk, akkor részvénypiaci esés idején lecsökkenne ez az arány, ilyenkor tehát vásárolniuk kell (olcsón vesz), az ellenkező esetben pedig, ha mennek felfelé a piacok, akkor el kell adnia (drágán ad el) – (időzítés)
  • mivel hosszú távon meghatározott a stratégiájuk, attól csak nagyon indokolt esetben térhetnek el (akkor is csak rövid ideig), tehát a napi hírek hatására nem rángatják a kormányt, nem tesznek mást, mint amit megígértek – (taktika vagy stratégia)
  • kötvényeket, részvényeket, devizákat, néha még árupiaci eszközöket is tartanak, ezek arányát gondos kalkulációk és előrejelzések határozzák meg, tehát önmagukban is sokszor egy komplett portfóliót adnak a befektetőiknek – (portfólió)

Összefoglalva:, ha hosszú távon is szeretnénk megtartani vagy növelni a pénzünk értékét, érdemes követni a profik tanácsát, kizárni az érzelmi alapú döntéseket és szakértői segítséggel, szakmai alapon összeállítani a számunkra megfelelő portfóliót.

 

 

A K&H Bank által kínált lehetőségekről, befektetési alapokról az alábbi linken nyújtunk tájékoztatást.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,60  (10 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről