50 felett elfogy a szufla

2016-06-01

28 May 2009, VIENNA, VIENNA, Austria --- epa01744496 (L-R, front row) Director of the OPEC research divisiton, Dr. Hasan M. Qabzard, OPEC President, Angola's Oil Minister Jose Maria Botelho de Vasconcelos and OPEC Secretary-General Abdalla el Badri (R) address the media during a press conference in Vienna, Austria on 28 May 2009. Officials of the 12 Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) members held a closed-door meeting in Vienna on 28 May. EPA/HERBERT PFARRHOFER --- Image by © HERBERT PFARRHOFER/epa/Corbis https://flic.kr/p/q5NXxWLátványos emelkedésen van túl az olaj árfolyama, amely az év eleji mélypontról gyakorlatilag duplázott, és elérte a bűvös 50 dolláros hordónkénti szintet. Akik végigkövették az elmúlt két évet, azok biztos emlékeznek, hogy tavaly ilyenkor 20%-kal magasabb szinten, 64 dolláron volt az árfolyam, két évvel ezelőtt pedig még a 110 dollárt is elérte, igaz ez még egy hónappal a mélyrepülés kezdete előtt volt.

a Brent olaj árának alakulása USD-ben, 2014-től (forrás: Bloomberg)
a Brent olaj árának alakulása USD-ben, 2014-től (forrás: Bloomberg)

Az elmúlt hónapok emelkedésében a legmeghatározóbb tényező a csökkenő/kieső kitermelés (amerikai palaolaj, kanadai tűzvész, líbiai és nigériai harcok) és a dollár gyengülése (inverz mozgás a nyersanyagokkal) volt. A dollár kapcsolat 1 hónapja megszakadt, mégsem rántotta magával az olajárat, mert a hirtelen egyensúlyba kerülő piac erősebben hatott.

a Brent olaj árának és a dollárkosárnak (DXY) az együttmozgása 2016-ban (forrás: Bloomberg)

mázlista OPEC

Az OPEC a piaci várakozások ellenére sem volt hajlandó korlátozni a felszínre hozott mennyiséget, de az élet igazából meg is oldotta ezt a problémát, hiszen szépen emelkedésnek indult az ár. Ami most lényeges: június 2-án újra összeülnek a kartell vezetői, és most már nem idegesen, hanem látva az emelkedő olajárat, nyugodtan hátradőlve teszik le a voksukat az édes semmittevés mellett. Azaz folytatják a megkezdett stratégiát: a versenytársakat megpróbálják kiszorítani, ők meg élnek a felhalmozott tartalékokból.

egy apró probléma

A túlkínálatért elsősorban felelős amerikai palaolaj kitermelés most csökkenőben van (látható ez a fúrótornyok számában és a kitermelésben is), azonban 50-60 dollár között ezen cégek növelni fogják az aktivitásukat, így a harc újra intenzív lesz.

le vagy fel?

Véleményem szerint a következő hónapok inkább az iránynélküliségről fognak szólni az olajpiacon, mintsem a további féktelen emelkedésről. Kell egy kis levegővétel a piaci szereplőknek, ráadásul a Fed közelgő kamatemelése miatt a dollár erősödése is várható, amellyel nehéz lesz megküzdenie az egész nyersanyagpiacnak.

A hosszabb távú kilátások azonban változatlanok: a kereslet még mindig növekszik a világban, amely így fokozatosan fel fog zárkózni a csúcson maradó kínálathoz. És ne feledjük, hogy a kutatási kiadások mélyponton vannak, hiszen a legtöbb olajcég ezt felére vágta a túlélés érdekében. Ez pedig jó hír az olaj-hívőknek, mert ezzel a piac nem csak a kereslet-kínálat egyensúlyig jut majd el, hanem… De erről majd jövőre írok legkorábban.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről