6 hónap van hátra?

2016-09-08

Az alábbiakban a megtakarítók számára legfontosabb üzeneteket foglalom össze a mai EKB üléséről.

Nem csökkennek tovább a kamatok. Az irányadó kamatláb 0% maradt  és a jelenleg -0,4%-on álló betéti kamatláb sem csökkent tovább. A kötvényvásárlási program (QE) még 6 hónapig (márciusig) biztosan tart, de akár tovább is, ha szükséges, ám a program meghosszabbításának lehetőségét nem vizsgálták, mert egyelőre nem látják szükségét.

A döntést és az ülés utáni sajtótájékoztatót héja hangvételűnek jellemezném, azaz inkább monetáris szigorításra utalt, mintsem lazításra. Draghi-ék optimizmusa érthető, hiszen a Brexit után a konjunktúra mutatók nem omlottak össze, és a növekedési kilátások is stabilak maradtak.

Szerintem kevésbé rózsás a kép. A maginfláció még mindig alacsony (0,9%), a Brexit hatását, majd csak a kilépési feltételek ismeretében lehet pontosan értékelni, és egyéb politikai kockázatokkal is szembe kell néznie az eurózónának. Nem véletlenül használták a közleményben a „ha szükséges” kifejezésest, nyitva hagyva a kaput a QE meghosszabbítása előtt, amivel véleményem szerint élni is fognak. Így jövőre is velünk maradnak a rekord alacsony (sok országban negatív) állampapírhozamok.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről