K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

2019 januárjában, a decemberi részvénypiaci korrekciót követően azt írtuk a Prémium Ügyfeleinknek szóló havi levelünkben, hogy 2019-es év várhatóan a „nyuszi éve" lesz, azaz az arra számítottunk, hogy a részvényárfolyamok minden különösebb irány nélküli le- felugrálhatnak az év során. A részvény árfolyamok valóban ingadoztak, de szerencsére rácáfoltak az akkori jóslatunkra, hiszen alapvetően felfelé mozogtak. Ez azt is bizonyítja, hogy 2008-at követően, befektetési szempontból a 2. legjobb év volt a tavalyi.


forrás: Bloomberg

A piacok kiemelkedő teljesítménye a K&H befektetési alapok teljesítményében is tetten érthető. Az alábbi grafikonban a legnagyobb K&H alapok 2019. évi teljesítményét mutatjuk be.


forrás: Bloomberg

Minden héten frissülő hozamtáblánkból további információkat tudhat meg a K&H befektetési alapok teljesítményéről.

Minek volt köszönhető ez a kiugró teljesítmény?

Mind a részvény, mind a kötvénypiacok jól teljesítettek az elmúlt 12 hónapban, ami több tényező kedvező együttállásának volt köszönhető:

  • a kereskedelmi háború lecsendesedett

A 2018 márciusában indult kereskedelmi háború elsősorban az amerikai-kínai viszonyt terhelte meg és folyamatosan nyomás alatt tartotta világgazdaság kilátásait és a részvénypiacok teljesítményét. A tavalyi év utolsó hónapjaira, ahogy az amerikai elnökválasztás egyre inkább látótérbe került, Donald Trump is megenyhült, és megegyezésre törekszik a kínai féllel. Ezt a piacok egyértelműen emelkedéssel honorálták.

  • a világgazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak megszűntek

A másik meghatározó trend – részben a kereskedelmi háborúval összefüggésben – a globális lassulástól való félelem volt, ami különösen 2018 végén csapott át pánikszerű félelembe, lenyomva a hozamokat és a részvényárfolyamokat.

A jegybankok gyorsan reagáltak és a Fed vezetésével kamatcsökkentéssel, és/vagy a pénznyomtatás újraindításával próbálták megnyugtatni a piacokat, a gazdasági szereplőket és biztosítani a piacok működéséhez szükséges bőséges likviditást. Ez a fajta ösztönzés a részvényeket elindította felfelé, a kötvényhozamokra pedig további nyomást gyakorolt.

  • a geopolitikai kockázatok enyhültek

Harmadik fontos elem a geopolitikai kockázatok általános mérséklődése volt: a régiek megoldódni látszanak (pl. Brexit, ahol a decemberi brit parlamenti választások után szinte biztosra vehető, hogy a britek rendezett módon hagyják el az Európai Uniót), az újabb politikai kockázatok (pl. Hong Kong) pedig érdemben nem érték el a piacok ingerküszöbét. Az iráni forradalmi gárda vezetőjének kivégzése okozta feszültségek mostanra valamelyest enyhültek és nem számítunk a konfliktus kiszélesedésére.

Hogyan teljesítettek a hazai piacok?

A magyar tőzsde is száguldott, elsősorban a kiváló magyar és régiós gazdasági növekedésnek köszönhetően, ami a hazai papírok árát is segítette.

Emellett a magyar Nemzeti Bank továbbra is kitartott ultralaza kamatpolitikája mellett, ami alacsony szinten tartotta a kamatokat és az EURO forint árfolyamára helyezett folyamatos nyomást, gyengítve ezzel a hazai devizát. A nemzetközi pénzbőség és az alacsonyan tartott forint kamatok pozitívan hatottak a magyar kötvény befektések teljesítményére is.

Mire számíthatunk 2020-ban?

Idén – ha a geopolitikai kockázatok nem éleződnek újra (pl. Hong Kong, Közel-Kelet) – egy enyhe lassulásra számítunk, amit a jegybankok várhatóan kamatcsökkentéssel/pénzkínálat növeléssel, a költségvetési politika pedig élénkítő csomagokkal tud majd enyhíteni. Az idei év egyik meghatározó eseménye az amerikai elnökválasztás lesz, ezzel összefüggésben Trump elnök a kereskedelmi háborúval és egyéb gazdaságpolitikai lépésekkel kapcsolatos bejelentéseivel igyekszik a maga számára kedvező helyzetet teremteni.

Összességében a részvényeknél további emelkedéssel számolunk, a kötvényeknél pedig a hozamok várhatóan a mostani szinten maradnak. A forintnál – köszönhetően a laza kamatpolitikának – továbbra is fokozatos gyengülésre számítunk, így a devizás befektetések teljesítményét a forint gyengülése is segítheti.

Portfólióban gondolkodva

Befektetőként az alábbi szempontokat ebben a piaci helyzetben is érdemes szem előtt tartanunk:

  • A tavalyi év is igazolta, hogy a portfólióban való gondolkodással, a kockázatos és a kockázatmentes befektetések arányának megfelelő szinten tartásával képesek lehetünk inflációt meghaladó, vagyis reálhozamot elérni.
  • Nem szabad megijednünk egy jelentősebb mértékű részvénypiaci korrekciótól. Azok akik megijedtek a 2018 decemberi korrekciótól és eladták befektetéseiket kihagyták az elmúlt időszak befektetési szempontból egyik legjobb évét. Ijedtség esetén, mindig konzultáljon Prémium banki tanácsadójával.
  • A részvénypiacok kilátásait középtávon továbbra is kedvezőbbnek ítéljük meg, mint a kötvénypiacokét, ennek megfelelően az aktívan kezelt vegyes alapokban a kötvényeket a hosszútávú súlyokhoz képest alul-, a részvényeket pedig felülsúlyozáson tartjuk.
  • A részvénybefektetések mellett szóló további érv, hogy a rekord-mélypont közelében lévő kötvényhozamok mellett a befektetőknek továbbra sincsen más alternatívája, mint a részvénypiac, amelynek relatíve magas árazását fenntarthatja a zéró-kamatpolitika és a likviditásbőség.
  • A gyorsan változó piacokon a beszállás időzítésére a legjobb megoldás a havi fix összegű rendszeres befektetés lehet.

készült: 2020. január 10-én 11:00-kor

előző cikk következő cikk