a bennünk élő könyvelő

Az emberek jelentős része valószínűleg nem szeret nyilvántartást vezetni, gazdasági eseményeket könyvelni. Az ilyen feladatot nyűgnek, felesleges dolognak tartják. A könyvelés, tulajdonképpen egy pontos precíz munka, többek között arra is szolgál, hogy így tartsuk nyilván, hogy mikor, mit vásároltunk és főleg mennyiért.

Ezzel szemben, amikor a befektetéseket figyeljük, akkor szinte mindenki mindig pontosan tudja, hogy melyik befektetését milyen áron vásárolta és tisztában van azzal, hogy ha ennél drágábban adja el, akkor ezzel már nyereséget realizálhat.

De mi a helyzet akkor, ha a befektetésünk éppen mínuszban van, azaz a jelenlegi piaci árfolyam alatta van annak az árnak amelyen vásároltuk?

Ha ekkor eladjuk a befektetésünket, akkor veszteséget realizálunk, azaz a vagyonunk csökkenni fog. Veszteséget elkönyvelni senki nem szeret. Ekkor előjön a belsőnkből egy ott csendben meglapuló könyvelő és azt mondja nekünk, hogy „bekerülési ár alatt, azaz veszteséggel semmiképpen ne adjuk el a befektetésünket”. Gyakran találkozhatunk olyanokkal, akik azt mondják, hogy ameddig nem jön vissza a befektetés értéke legalább vásárláskori szintre, addig nem adják el, hanem inkább várnak. Lehet, hogy 1-2 hétbe vagy hónapba telik, hogy visszaálljon a befektetésük értéke a beszerzéskori szintre, de az is lehet, hogy sokáig kell erre várni, vagy talán soha nem jön el ez a pillant.

Szembe kell néznünk azzal, hogy lehetnek jó és rossz befektetési döntéseink (bízva abban, hogy a jók lesznek többségben), és ha nem tudjuk elfogadni, hogy a rossz döntéseinket időnként akár veszteséggel is, de le kell zárnunk, akkor sok kedvező befektetési lehetőség kimarad az életünkből. A befektetéseink egyfajta láncolatot alkotnak, veszünk valamit, azután eladjunk és veszünk valami mást. Nem az a fontos, hogy a lánc minden eleme mindig pozitív hozamot hozzon nekünk, hanem hogy a befektetési láncolatunk összességében megőrizze, sőt reálértéken gyarapítsa befektetésünket. Ha erre fókuszálunk, akkor könnyebben észrevehetjük azokat a befektetési lehetőségeket, amelyekkel akár bőven kompenzálhatjuk is a korábbi veszteségeinket. Ne hagyjuk, hogy a bennünk élő könyvelő terrorizáljon bennünket.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,62  (13 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről