a deviza, mint befektetés

2021-06-17

Az elmúlt hónapokban ismét slágertéma a devizavásárlás, nézzük meg mire érdemes figyelni befektetési szempontból!

Az első és legfontosabb, hogy a devizáról ne rövidtávú, spekulációs eszközként gondolkodjunk. A devizakitettség mértéke ugyanolyan fontos, hosszútávú összetevője befektetéseinknek, mint a részvények vagy a kötvények aránya. Ez pedig azért lényeges, mert a hosszú távú hozamaink túlnyomó részéért – egyes tanulmányok szerint 90% feletti arányban – a befektetésünk eszközösszetétele (nagyon leegyszerűsítve a különböző eszközök hosszú távú, stabil aránya) a felelős. Az időzítés, a „jó beszállók” megtalálása pedig csak kisebb mértékben járul hozzá a teljesítményhez.

Tehát, ha a devizaárfolyamok tekintetében is folyamatosan a tökéletes beszállási pontot keressük és rövidtávon ki-be ugrálunk a pozíciókból, rengeteg befektetés-szakmai előnyről – és így hozamról –  mondunk le hosszú távon.

diverzifikációs hatás

A jól megválasztott, megfelelő arányú devizakitettség nagyon fontos diverzifikációs eszköz, segít portfóliónk kiegyensúlyozásában. Gondoljunk például egy olyan időszakra, amikor a piacokon épp elromlik a hangulat és egy nagyobb korrekciót látunk. Ilyen esetekben a feltörekvő piaci devizák – köztük a forint – jellemzően gyengülnek és így a megfelelő devizakitettségen keresztül mérsékelhetik az egyéb eszközökön elszenvedett időleges veszteségeinket, nehezebb helyzetekben stabilitást adva befektetéseinknek.

közvetlen árfolyam-hatás

A hazai gazdaságpolitika az elmúlt években jelentős mértékben támaszkodott a fokozatosan gyengülő forint által nyújtott versenyképességi előnyökre és nincs okunk azt feltételezni, hogy ez a belátható jövőben jelentősen változna. Ha pedig továbbra is az éves szinten néhány százalékot gyengülő forinttal számolunk, a megfelelő devizakitettség már önmagában is szépen hozzájárulhat a forintban számolt hozamainkhoz. 

mennyi devizát tartsunk?

Ennek mértéke természetesen egyénenként eltérő, hiszen függ az élethelyzetünktől, befektetési céljainktól illetve kockázatvállalási képességünktől és hajlandóságunktól. Ezzel együtt azt gondolom, hogy legalább 30% körüli arányban érdemes hosszú távon devizát tartanunk, hogy a fenti előnyökből részesülhessünk.

hogyan valósítsuk meg?

Első lépésként határozzuk meg, mennyi devizakitettséget szeretnénk tartani hosszú távon és nézzük meg, most hol állunk. A kettő közötti különbséget pedig szép fokozatosan, több lépcsőben, időben elnyújtva építsük fel. Ezzel a módszerrel csökkenthetjük a devizaárfolyamok ingadozásából fakadó kockázatot és megszabadulhatunk az időzítés nyomasztó kényszerétől is.

Összefoglalva elmondható, hogy a devizakitettség nagyon fontos építőeleme megtakarításainknak: jelentős a kiegyensúlyozó szerepe és a hozamokhoz is érdemben hozzájárulhat. De csak akkor, ha nem spekulációs eszközként, hanem hosszú távú építőelemként tekintünk rá és szisztematikusan, lépésenként építkezünk ezen a téren is.

Hogyan és milyen eszközökkel érdemes befektetni, ha már van devizánk? Erről a következő cikkemben írok majd.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,43  (7 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről