a dollár az új euró

2020-04-09

Az elmúlt hetek meglehetősen átalakították a forinttal kapcsolatos világképünket. Vagy mégsem? És mit tehet ebben a helyzetben a jegybank?

A minap rápillantottam a Bloomberg örökösen villódzó képernyőjére és azt látom, hogy a forint 332… Egy másodpercre meglepődök, gondolkodom, vajon mi történhetett, hogy a forint hirtelen 30 forintot erősödött. Aztán persze kapcsolok, hogy az a dollár árfolyama, csak még nekem is szoknom kell az új világrendet.

forrás: Bloomberg

Az elmúlt hetekben a forint látványosan gyengült. Arról, hogy ennek mi áll a hátterében, nemrégiben is írtunk. Az elmúlt napokban ugyanakkor már a Magyar Nemzeti Bank is megelégelte a hazai deviza gyengeségét, és kedden egy bonyolult hadművelettel végül is megtámasztotta a forintot, visszalökve azt a 360-as szint alá.

De vajon a mostani környezetben mennyi tere van a jegybanknak arra, hogy a forintot tartósan ezen a szinten tartsa?

Egy devizát erősíteni mindig is a nehezebb feladat. Ehhez – leegyszerűsítve – vagy devizatartalékok kellenek, de ennek elégetése drága és véges mulatság, vagy vonzóvá kell tenni azt a befektetőknek. Ennek tipikus eszköze a kamatemelés, ami a deviza ellen spekulálóknak is megdrágítja a dolgát.

A jegybank is valami ilyesmit próbál, hiszen a kamatsáv kiszélesítésével a korábbi nulla körüli szintekről elméletileg most 1,85%-ig drágította a hitelfelvételt forintban. Ezzel eleve szembement a világtrenddel, hiszen jelenleg minden központi bank lazít. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

A jegybank problémája az, hogy egy olyan kis, nyitott gazdaságban, mint a magyar, ahol ráadásul a tőke szabadon áramolhat országhatárok között, nem nagyon tudja tartósan magasabb kamattal terhelni a shortosokat, mint amilyen kamatszintet próbál fenntartani a belső, reálgazdasági szereplőknek (pl. vállalatoknak, lakosságnak). Különben ha a kettő kamat nagyon elválik egymástól, akkor valamelyik piaci szereplő ezt kihasználja és az alacsonyabb kamaton hitelt vesz fel, amit a drágábbon kihelyez. Ez az ún. arbitrázs, ami kockázatmentes profitot jelent.

A mostani helyzetben, ami a rengeteg bajba került kkv és család miatt sokkal inkább egy szociális krízis, mint egy pénzügyi válság, a jegybank nem emelhet kamatot, hiszen a jelzáloghitelek közel fele még mindig változó kamatozású. Itt egy masszívabb kamatemelés csak súlyosbítaná ezen szereplők terheit. Valamelyik ujjába tehát bele kell harapnia a jegybanknak. És az a forint lesz.

Mi az üzenet?

Az, hogy a forint továbbra is gyengülni fog, az euróval szemben biztosan. Talán nem ilyen ugrásszerűen, mint az elmúlt hetekben, ami még jobban összezavarná a mostani viszonyokat, hanem fokozatosan. Befektetőként tehát még mindig érdemes devizás eszközökben (is) tartani a megtakarításainkat.    

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,93  (15 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről