a Fed meghajlott a piacok előtt

2016-03-17

8163999595_850c89ffb0_o Tegnap az amerikai jegybank, a Fed – gyakorlatilag a piaci várakozásoknak megfelelően – nem folytatta a decemberben elindított kamatemelést. Az első piaci reakciókat nézve ez nem aratott osztatlan sikert.

 

 

A tegnapi nyilatkozat alapján ugyan a jegybankárok továbbra is az amerikai gazdaság javuló fundamentumairól beszélnek, ugyanakkor még mindig aggasztónak tartják a globális növekedési képet és a finanszírozási környezetet, amelyek idővel visszahathatnak az Egyesült Államokra is. Ez utóbbiak miatt az idénre korábban becsült négy – egyenként negyedszázalékos – kamatemelés helyett már csak kettőt tartanak reálisnak.

a 2016 végére várt kamatszint a Fed döntéshozóinak véleménye alapján (forrás: Bloomberg)

 Az első piaci reakciókat látva a dollár érthető módon beszakadt, de a részvénypiacok elég ambivalensen reagálnak: a kezdeti pozitív reakciókat mára már a negatív hangulat váltotta fel, hiszen a még mindig meglévő globális kockázatok egyértelműen rossz üzenetet hordoznak.

Ami miatt mi mégis óvatos optimizmussal tekintünk a jövőre, az az Európai Központi Bank legutóbbi „csomagja”. Ennek üzenete ugyanis egyértelmű: az EKB a gazdasági szereplőket megcélzó intézkedéscsomaggal adhat új lendületet az eurózóna és ezáltal az egész világgazdaság fellendülésének.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről