a felhők felett mindig kék az ég?

2020-07-17

Két dolog emelkedik az elmúlt hetekben: a koronavírus fertőzések száma és a részvényárfolyamok. Mintha a piacok megtalálták volna az örökmozgót, ahol a jegybanki pénzpumpa által finanszírozott költségvetési programok gyógyírt jelentenek a vírus által összeomlott növekedésre. De valóban ennyire könnyen a viharfelhők fölé szálltunk volna?

Az elmúlt hetekben a gazdaságok óvatos újranyitásával párhuzamosan folytatódott a részvénypiacok emelkedése, amivel például az amerikai indexek korábbi csúcsaik közelébe kerültek, a technológiai papírok pedig sose látott magasságokba értek. Akik márciusban, a mélypontoknál kitartottak részvényeik mellett, most megnyugodhatnak, akik pedig akkor bevásároltak, most örülnek. Úgy tűnik, hogy a koronavírus okozta vihar csendesedik és marad a hegymenet.

forrás: Bloomberg

Két zavaró tényezőt látok azonban: az egyik maga a koronavírus, a másik az amerikai elnökválasztás. A vírus terjedését ugyanis csak Európán belül sikerült lassítani. Az Egyesült Államokban és a fejlődő országokban továbbra is meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, miközben a végleges megoldást jelentő vakcinára még biztosan hosszú ideig kell várni. Főleg pedig arra, hogy sok milliárd embert beoltsanak vele, ami a további terjedés megakadályozásához szükséges. Addig az újranyitás csak fokozatos lehet és szükség lehet újabb korlátozásokra is.

Az amerikai elnökválasztás pedig önmagában egy kockázat, vírustól függetlenül. A jelenlegi felmérések alapján a demokrata Joe Biden nyerheti el az elnöki széket. Tőle jelentős adóemeléseket vár a piac, ami rossz hír az árfolyamoknak. De abban is biztos vagyok, hogy Donald Trump nem hagyja annyiban és a tőle megszokott módon valami meglepőt fog lépni. Befektetői szemmel ez persze lehet kedvező is (pl. további adócsökkentés), de a mostani gazdaságélénkítő lépéseket látva pozitív irányba már nehéz meglepni a piacokat. Itt is inkább valamilyen sokkoló lépésre számítok (újabb front nyílik az amerikai-kínai gazdasági csatában?). 

A részvényeknek természetesen továbbra is helye van a portfólióban, főleg akkor, amikor majd visszatér az infláció. És idővel fölébe kerekedünk majd ezeknek a kockázatoknak: november elején kiderül, ki lesz a régi-új amerikai elnök, és jövő ilyenkorra talán már gyártásban lesz az oltóanyag. A következő hónapokban azonban nem árt az óvatosság és a fokozatosság.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,75  (20 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről