a forint a világ egyik legstabilabb fizetőeszköze, de meddig?

2017-07-06

Az eltérő monetáris politikák miatt a forint gyengülésére van kilátás.

Az elmúlt időszakban mondhatni dögunalom az EUR/HUF árfolyam-grafikonja, a devizapár lassan 3 és fél éve trend nélkül ingadozik, persze ha továbbra is hiszünk a ”trend nélküliség” fennmaradásában, akkor megfelelő kockázatkezeléssel így is szépen lehet keresni a közelmúltbeli 2-3%-os kereskedési sávon belül.

Mielőtt nagyon előreszaladnék, megpróbálom megmutatni, hogy a forint árfolyamára ható tényezők szempontjából milyen változást hozhatnak az előttünk álló hónapok.

Az egyik fontos tényező, a forint árfolyamára már évek óta természetes felértékelődési nyomást helyező masszívan többletes folyó fizetési mérleg. Ez a többlet javarészt a többletes külkermérlegnek (többet exportálunk, mint importálunk), az EU-s források beáramlásának, illetve a külföldön dolgozó magyarok hazautalásainak köszönhető. A folyó fizetési mérleg többlete az elmúlt időszakban a GDP közel 5%-ára rúgott, de várhatóan a következő időszakban csökkenni fog, erre az MNB is utalt a legfrissebb inflációs jelentésében. (A csökkenés fő oka a háztartások növekvő jövedelme miatt erősödő fogyasztás és importbehozatal.)

Forrás: Eurostat, MNB

Az árfolyamok alakulásának másik fontos tényezője a kamatpolitika, illetve ennek várható alakulása: elég csak az EUR/USD devizapár eltérő monetáris politikák miatti jelentős elmozdulására gondolni.

Ebben a tekintetben szintén a forint erősödése melletti érvek gyengülnek: az EKB az elmúlt hetekben megszellőztette, hogy a jegybanki szigorítás irányába mozdul el, miközben az MNB legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvében további lazításra utalt: „A Monetáris Tanács értékelése szerint a külső környezet változásával nőttek a lefelé mutató inflációs kockázatok. Amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.”

Könnyen elképzelhető tehát, hogy az európai kamatszintek már emelkedni fognak, miközben az MNB nem emel kamatot (vagy akár tovább lazít), ez pedig elegendő lehet ahhoz, hogy az EUR/HUF hosszú idő után tartósan kilépjen a kereskedési sávjából, tehát a forint akár jelentősebben gyengüljön az euróval szemben. Ez pedig a jelenlegi információink szerint a gazdaságpolitikai döntéshozók által is kívánatosnak tartott irány.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről