a francia választások után célkeresztben a Fed

2017-05-09

A politikai kockázatok enyhülésével ismét a gazdasági folyamatokra kerülhet a hangsúly, de mit csináljunk befektetéseinkkel?

Míg a tavalyi év a meglepetések éve volt, az idei évben eddig bejött a papírforma: a holland és a francia választás is a várakozásoknak megfelelő piacbarát végeredményt, tehát a szélsőséges politikai erők visszaszorulását hozta.

A politikai „zaj” elcsendesedésével a befektetők figyelme ismét a gazdasági folyamatokra, illetve a nagy jegybankok várható intézkedéseire terelődhet. 

Ami a gazdasági kilátásokat illeti, az elmúlt hónapok jelentős javulást hoztak (elsősorban Európában jeleznek előre évek óta nem látott gazdasági aktivitást a különböző konjunktúra-jelentések), emellett az infláció is sokat élénkült és közel került a jegybanki célokban megfogalmazott (jellemzően 2%-os) értékhez.

A gazdaság egyre kedvezőbb helyzetére reagálva a Fed szinte biztosan kamatemelésről dönt júniusban, az EKB pedig az év második felében jelezheti, hogy hogyan és milyen ütemben csökkenti a kötvényvásárlási programjának keretösszegét. Amennyiben a jelenlegi folyamatok fennmaradnak, akkor egy komoly befektetői fordulat szemtanúi lehetünk, hiszen belátható időn belül eltűnhet a zéró kamatkörnyezet.

(forrás: Bloomberg)

hogyan tovább?

A gyorsuló gazdasági növekedés továbbra is a részvényeknek kedvez, míg az élénkülő infláció és az irányváltó jegybankok miatt kockázatokat látunk a kötvénypiacon. Ezért a kötvénybefektetések egy részét eladva érdemes realizálni a korábbi évek hozamcsökkenéséből fakadó nyereséget, illetve növelni a részvény típusú befektetéseink súlyát. A részvénypiacokon belül az európai részvényeket már több ízben felülsúlyozásra javasoltuk, viszont az európai részvények idei felülteljesítése és a politikai kockázatok enyhülése miatt már kevesebb felértékelődési potenciált látunk bennük, mint korábban. Ennek megfelelően azt javaslom, hogy túl nagy egyedi kockázatot ne vállaljunk a részvénypiacon – azaz csökkentsük az európai részvények markáns felülsúlyozását – és egyaránt tartsunk fejlett és feltörekvő piaci részvényeket a befektetési portfoliónkban.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről