a legnagyobb tévhitek a diverzifikációról

2018-02-02

Portfólió vagy egyedi részvény: hogy állunk a várható hozammal és a kockázatokkal? Oszlassuk el a tévhiteket!

Miről is szól a diverzifikáció? Ha több részvényből építjük fel portfóliónkat, a papírok nem feltétlenül fognak együtt mozogni, tehát amikor az egyik éppen felfelé tart, a másik lehet, hogy pont lejtőre kerül. Ennek pedig az a hatalmas előnye, hogy a teljes portfólió volatilitása (az árfolyam változékonyságának mértéke) lecsökken, kisebb lesz annál, mintha csak az egyes elemek volatilitását átlagolnánk. A legjobb rész azonban az, hogy a portfóliónk várható hozama nem csökken ezzel egyenes arányban, hiszen itt továbbra is számolhatunk az egyes elemek várható hozamának átlagával. A lényeg tehát, hogy a diverzifikációval úgy csökkenthetjük befektetéseink kockázatosságát, hogy nem áldozzuk fel a várható hozam mértékét.

Ez az összefüggés azonban elsőre nem is olyan könnyen emészthető. A legújabb kutatások alapján két komoly tévhit is él bennünk a diverzifikációval kapcsolatban.

Az emberek többsége azt feltételezi, hogy a diverzifikáció növeli a portfólió kockázatosságát. Emögött az a – téves, de elsőre logikusnak tűnő – gondolat húzódik meg, hogy minél több részvényünk van a portfólióban, annál nagyobb eséllyel történik valamelyikkel komolyabb probléma. Így tehát annak ellenére, hogy általában jobban félünk az adott veszteségtől, mint amennyire örülünk az ugyanakkora hozamnak, és nagyra értékeljük a kockázatcsökkentést, mégis jellemzően alul-diverzifikált portfóliókat tartunk.

A második téves feltételezés, hogy a jobban diverzifikált, tehát a több részvényből álló portfóliónak magasabb lesz a várható hozama. Érdekes módon ez a tévhit a pénzügyileg képzettebbek körében még erősebb is. Emögött pedig az áll, hogy hajlamosak vagyunk a diverzifikáció előnyeit általánosítani, és egy mindenre jó megoldásként tekinteni rá. Így pedig összekeverjük a ”jó = kevésbé kockázatos” gondolatát a ”jó = magasabb várható hozam” gondolatával.

A legfontosabb, hogy amikor a befektetésekről gondolkodunk, ne hallgassunk mindig az első megérzésünkre. Elsőre nehéz belátni, hogy ha több részvényből építkezünk, a várható hozam feláldozása nélkül csökkenthetjük a befektetésünk kockázatát. Azonban ha ezt elfogadjuk, és a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelő, jól diverzifikált portfólióba fektetünk, hosszú távon is elégedettek leszünk megtakarításaink alakulásával.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről