a piacok letették voksukat

Egyre közeledünk a november 3-ai amerikai elnökválasztáshoz és ezzel párhuzamosan az előrejelzések egyre egységesebben jelentős demokrata győzelmet jósolnak. Érdemes ezt azonban óvatosan kezelni, hiszen emlékezhetünk mi történt 4 éve. A közvéleménykutatások pontosságának kétségbevonása helyett ebben a cikkben inkább a piaci várakozásokat vizsgálnám és az alábbi ábrával illusztrálnám, mely a VIX index („félelemindex”) és a MOVE index alakulását ábrázolja az idei évben.

forrás: Bloomberg

A VIX index a befektetők részvénypiaci volatilitással kapcsolatos várakozásait jelzi, melyet az opciós árakból „visszafele” számolnak ki. Leegyszerűsítve a magasabb értékek azt mutatják, hogy sokan tartanak az árfolyamok beesésétől. A MOVE index a VIX amerikai állampapírpiaci megfelelője: az index az állampapír árfolyamok alakulásával kapcsolatos várakozásokat jelöli. Itt a növekvő értékek azt jelzik, hogy a befektetők a kötvényárfolyamok esésére és ebből kifolyólag a kötvényhozamok emelkedésére számítanak (*).

Az ábrán sárga dobozzal kiemelt terület mutatja, hogy a két index alakulása az utóbbi hetekben más képet fest: a kvázi változatlan szinten tartózkodó VIX-szel ellentétben a MOVE március óta a legnagyobb emelkedését produkálta. Érdekes módon mindkettő a választással kapcsolatos befektetői várakozásokból következtethető, melyek Joe Biden győzelmére és egy demokrata többségű Kongresszusra alapulnak. Ez egyrészről a következő költségvetési mentőcsomag méretét növelné és meggyorsítaná a döntéshozatalt ezzel kapcsolatban. Ez felemelné az inflációs várakozásokat, aminek következtében a kötvényhozamok is feljebb tolódnának. Másrészről egy elsöprő demokrata győzelem esetén elkerülhető lenne egy elhúzódó procedúra (eredmények kétségbevonása, elhúzódó hatalomátadás, szavazatok újraszámlálása), mely a részvényárfolyamokra lenne jótékony hatással.

A piac tehát láthatóan optimista a választás kapcsán, egy gyors és egyértelmű kimenetelt vár. Azonban továbbra is sok a bizonytalan tényező, ami bonyolíthatja a képet. Szoros választási eredmény esetén elhúzódó jogi folyamat veheti kezdetét, szavazatok újraszámlálása is előjöhet. Továbbá a járványhelyzetből adódóan idén rekordmennyiségben adnak le voksot levélszavazással, ami miatt szintén elhúzódhat az eredményhirdetés és a csalás esélye is megnő. Emiatt elképzelhető, hogy a következő elnök személye nem a választás napján, hanem csak napokkal, hetekkel később derül ki.

Emellett figyelembe véve még az elmúlt hetek romló járványhelyzetét komoly bizonytalanság alakulhat ki a piacokon az elkövetkező hetekben, melyet növekvő áringadozás kísérhet. A választással kapcsolatban azonban várhatóan év végére már kitisztul a kép, mind az elnök kiléte, mind a Kongresszus összetétele kiderül januárig, ami oldani fogja a nyomást az eszközárakon. Mindezek alapján összességében év végéig oldalazás várható a részvénypiacokon.

(*) a kötvények árfolyama és hozama között fordított kapcsolat áll fenn: ha egy kötvény árfolyama növekszik, akkor a hozama csökken, és ha az árfolyama csökken, akkor a hozama megnő.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,63  (16 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről