a profitok nyomában…

2016-03-09

159568080_c2c335e77d_oGyakorlatilag véget ért a jelentési szezon az USA-ban (494 cég jelentett a 499-ből), de ahelyett hogy belemennék, melyik szektor hogyan teljesített, inkább egy óvatosságra intő jelenségre hívnám fel a figyelmet.

 

 

Ez a jelenség pedig a harmadik negyedéve tartó profitszint-csökkenés. Tavaly összességében 2%-kal esett vissza a cégek adózott jövedelme 2014-hez képest és a következő két negyedévre is további csökkenéssel számolnak a cégvezetők. A gyenge teljesítmény két dologgal is magyarázható, egyrészt csökkennek a bevételek, másrészt a cégek nettó eredményhányada (adózott eredmény/árbevétel) is romlik.

az S&P500 indexben szereplő cégek működési eredményhányada százalékban (forrás: Bloomberg)
az S&P500 indexben szereplő cégek működési eredményhányada százalékban (forrás: Bloomberg)

hogyan tudják kezelni ezeket a kihívásokat a cégvezetők?

  • Az erős verseny miatt nem nagyon tudnak árat emelni, így jelentős bevételnövekedésre nem számítok.
  • Marad a költségek lefaragása. Nos, az USA-ban jelenleg 4,9%-os munkanélküliség, ami 8 éve nem látott alacsony szintnek felel meg, így inkább bérinflációra, azaz a bérköltségek emelkedésére lehet számítani, mint csökkenésére. Ha pedig a hatékonyságon szeretnének javítani, az újabb beruházásokat igényelne, ami szintén költségnövekedést jelentene rövid távon. Így véleményem szerint az amerikai vállalatok profitszintjei továbbra is nyomás alatt lesznek.
  • A trükk, amivel eddig elfedték a problémát, a saját részvények visszavásárlása volt, ugyanis így az egy részvényre jutó nyereség nem csökkent, sőt növekedést láthattak a részvényesek. Ám az emelkedő kamatok ennek a megoldásnak is véget vethetnek.

Így jelenleg én csak akkor döntenék részvényvásárlás mellett, ha a fundamentumokban jelentős javulás valósulna meg…

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről