a sövényen túl

2016-04-15

tulasovenyenBefektetőként sokszor hajlamosak vagyunk csak az éppen aktuális slágerbefektetésekben gondolkodni.  Például ha Ázsia, akkor általában Kína lopja el a show-t. Ami sajnálatos, mert mindeközben van a szomszédban egy szintén hatalmas ország, ami nagy utat tett meg, hogy ismét a befektetők kedvencévé válhasson.

 

mit tudunk általában Indiáról? hiszen elárulom, róla beszélek…

Egy rendkívül elmaradott ország, amelyet többek között óriási társadalmi feszültségek és bénító bürokrácia jellemez. Ezek a tulajdonságok nem teszik a befektetők kedvencévé. 2013 óta ugyanakkor az ország rengeteget tett azért, hogy lerázza magáról ezeket a negatív jelzőket. Néhányat kiemelek ezek közül:

  • a két éve megválasztott piacbarát kormány reformok tömegét indította el, amelyek az adó- és jogszabályi környezet, a munkaerőpiac, vagy például az infrastruktúra területén segítik az üzleti életet
  • az olajimportőr India számára a mostani alacsony olajárak – például az energiatámogatások csökkentésén keresztül – nagyban segítik a korábban súlyosan deficites költségvetés rendbetételét
  • a 2013 szeptembere óta regnáló jegybankelnöknek sikerült a központi bank hitelességét visszaállítani, ami hozzájárult a rúpia árfolyamának stabilizálásához, vagy a korábban szintén rendkívül gyors külső eladósodás megállításához.
  • az olajárak esése az inflációs nyomást is csökkenti, így a jegybank mostanra kamatcsökkentésekkel tudja a gazdasági fellendülést segíteni, amit jelenleg nem sok feltörekvő ország mondhat el magáról
  • az eredményeket látva a külföldi tőkebeáramlás ismét emelkedésnek indult, amivel az ország technológiai ellátottsága is javul, mint a hosszú távú növekedés egyik legfontosabb záloga

Az ország így mostanra kikerült az ún. Törékeny Ötösnek („Fragile Five”) nevezett körből, amikor is olyan – többségében még most is instabil – országokkal kellett osztoznia a kétes hírnévért, mint Brazília, Dél-Afrikai Köztársaság, Törökország és Indonézia. Másik jele a sikernek a gazdaság látványos növekedése: 2016-ra 7,5%-os növekedést várnak, amit mostanra a kínaiak is megirigyelnének.

az indiai GDP-növekedés és alapkamat alakulása 2009-től (forrás: Bloomberg)

A fenti eredményeket természetesen a fejlődő piacok kontextusában kell értékelni, így Indiának még hosszú utat kell megtennie (például a bürokrácia csökkentése, vagy a korrupció elleni küzdelem területén), amíg valóban lerázza magáról a korábbi stigmákat.

India rejtett tartalékai

Van az országnak két további tartaléka. Az egyik a demográfia: a népesség növekedése – ha sikerül az ezzel együtt járó társadalmi feszültségeket kezelni – további bázisát adhatja a gazdasági növekedésnek. Ellentétben például azzal a Kínával, ahol az elöregedés egyre komolyabb problémát jelent.

A másik India politikai rendszere, ugyanis van egy többé-kevésbé jól működő demokrácia. De miért fontos ez befektetői szempontból? Azért, mert ez segíthet elkerülni a központosított döntéshozatalból, a felülről kikényszerített változásokból eredő torzulásokat, amelyek megint például Kínában okoztak látványos feszültségeket az ingatlanpiacon, vagy a pénzügyi rendszerben.

A fenti trendeket látva, nemhiába kezd India az intézményi befektetők kedvencévé válni. És ha a reformok folytatódnak, akkor idővel az indiai tőkepiac a befektetők szélesebb rétegei felé is megnyílhat majd.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről