a svájci frank a spekulánsok új kedvence

2020-01-20

Nem mindenki örült múlt héten Kína és az USA közeledésének.  A kereskedelmi megállapodással párhuzamosan az amerikai pénzügyminisztérium visszavonta a Kínát illető deviza-manipulátor megnevezést, a jelenlegi amerikai adminisztrációtól, pedig arra lehet számítani, hogy hamar új célpont után néznek.

Az egyik lehetséges célpont Svájc, akit a múlt héten tettek „figyelőlistára” az amerikaiak. Svájc közel 10%-os folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy sokkal több árut és szolgáltatást exportál, mint amennyit importál. Ráadásul a többletük meghatározó része (22 milliárd dollár) pont az USA-val szemben keletkezik. Az amerikai logika szerint ez könnyen ráfogható arra, hogy Svájc szándékosan gyengíti a frankot és ezzel jogosulatlan előnyre tesz szert.

A svájciak szeretnék elkerülni, hogy az USA rájuk aggassza a deviza-manipulátor címkét, hiszen az egyet jelentene a kereskedelmi egyezményük újratárgyalásával, ami egy exportra ennyire erősen támaszkodó országnak nagy áldozatokkal járhat. Úgy tűnik a veszélyt érzékelte a Svájci Nemzeti Bank (SNB) is, és novembertől mellőzi a svájci frank gyengülését segítő műveleteit, annak ellenére, hogy a devizájuk erősödött. 

Forrás: Bloomberg, SNB

A spekulánsoknak is feltűnt a Nemzeti Bank „inaktivitása” és ezért elkezdték kiépíteni a frank erősödésére szóló pozíciójukat. Az SNB-nek két választása maradt, vagy továbbra is a partvonalról nézi, hogy a frank tovább erősödik, ami nem tesz jót az exportjuknak, vagy közbeavatkozik és vállalja a kockázatot, hogy az USA célkeresztjébe kerül, egyik sem tűnik vonzó választásnak.

Forrás: Bloomberg

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről