a szellemvárosok megépültek, már csak a hitelt kell visszafizetni!

2015-09-03

A legutóbbi bejegyzésemben a feltörekvők lassulásáról írtam. Mennyit kell várnunk a gyorsabb gazdasági növekedésre? A magyar gazdaság elmúlt pár éve segít a válaszban!

A 2008-ban beindult globális válságra a világ nagy jegybankjai likviditásnöveléssel válaszoltak. Ebben a likviditásbőségben a feltörekvő gazdaságokban óriási hitelboom bontakozott ki. A magánszektor hiteleinek GDP-hez viszonyított aránya 120% fölé emelkedett (Kína nélkül 90%-ra). A nap ábráján látható, hogy Kína teljesen más politikát folytatott, mint Magyarország (az ábrán jelölve mindkét gazdaság). A hiteleket fogyasztásra és beruházásokra használták, ami hozzátett a GDP növekedési üteméhez (de ugye, ahogy legutóbb leírtam, még ezzel együtt is lassultak!).

a feltörekvő gazdaságokban a magánszektor hitelének GDP-hez viszonyított aránya (függőleges tengely: GDP %-os változása 2007 4. negyedév-2014 4. negyedév között; vízszintes tengely: hitel nagysága GDP-hez 2014 4. negyedévben) (forrás: J.P. Morgan)EM_2b

 

mit mutat a hazai tapasztalat?
A magyar gazdaságban a válság kitörése után a feltörekvőkkel szemben a hitelfelvételek helyett a hitelek csökkentése került előtérbe: innentől nem beszélhetünk a friss hitelek fogyasztást, vagy beruházást növelő hatásáról. Sőt, a hitel visszafizetéshez szükséges források csökkentették a fogyasztásra vagy beruházásra fordítható jövedelmet – ezt nevezik angol kifejezéssel deleveragingnek. Ami a növekedéshez felfelé hozzáadódott, lefelé már duplán hiányzik! Ennek jelentős szerepe volt abban, hogy itthon 2010-2013-ban lassabb volt a növekedés, mint Nyugat-Európában – ahogy a nap ábráján is látható – sőt 2012-ben recesszióba csúsztunk. Ebből a hiteltörlesztő üzemmódból – 6-7 év után – épp mostanában jövünk ki…

milyen gyorsulás?
A feltörekvő gazdaságokban a hitelekre alapozott növekedés mostanra kifulladni látszik, és még csak most kezdik meg azt a több éves folyamatot, amit idehaza már élesben láttunk. A hitelbuborékok után a klasszikus forgatókönyv az ún. 3D: Devaluation, Demand deflation and Default, azaz leértékelés, keresletvisszafogás, csődök. A hitelbuboréknak véleményem szerint le kell eresztenie a feltörekvő gazdaságokban, így amíg a következő években a feltörekvő gazdaságokban a deleveraging lesz a fő trend, ne számítsunk gyorsuló növekedésre, inkább további lassulásra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről