a Tom Brady ciklus

2019-02-08

Öreg, de hatékony, mint Tom Brady. Így jellemezte az amerikai gazdasági ciklust Ethan Harris, a Merill Lynch közgazdásza a Super Bowl előtt két nappal megjelent elemzésében. Kétségtelen, hogy a jelenleg tartó gazdasági bővülés az USA-ban a valaha látott második leghosszabb, és ha kitart júliusig, akkor az első helyet is átveszi. Azonban ez még nem elég érv arra, hogy borúsan lássuk a jövőt.

Ethan szerint a felívelő szakaszok nem azért érnek véget, mert elöregszenek, hanem azért, mert a gazdaság egyes területein mértéktelen torzulások alakulnak ki.  Tehát nincs kőbe vésve, hogy meddig tarthat egy gazdasági ciklus. A 60-as években egy hosszú növekedési szakaszt láthattunk, mikor az amerikai jegybank (Fed) hagyta elszaladni az inflációt. De láthattunk egész rövid ciklusokat is, például 1980-81 között, amikor a Fed megelégelte a kétszámjegyű inflációt.

  1. ábra: A fellendülő szakaszok átlagos hossza (hónap)
forrás: Bank of America, Merrill Lynch
forrás: Bank of America, Merrill Lynch

 

Ha nem a kor számít, akkor mi?

A Merill Lynch elemzése 3 dologra hívja fel a figyelmet. A jegybankokra, a buborékokra és az olajárra.

Ezek közül én most a jegybankokra fókuszálok, mert úgy gondolom, itt történik a legnagyobb változás. Az előző cikkem végén a szavazók többsége arra szavazott, hogy az USA-ban idén emelnek az alapkamaton, ám a Fed múlt heti ülésén erőteljesen hangsúlyozta, hogy türelmes álláspontra váltottak. Kedden az ausztrál jegybank lepett meg mindenkit azzal, hogy a kamatemelés helyett a kamatcsökkentésről kezdtek el beszélni, ma pedig az indiai jegybank vágott váratlanul kamatot.

A jegybankokon nincs nyomás. Az elmúlt évek alacsony inflációja következtében alacsonyan vannak az inflációs várakozások, a feszes munkaerőpiac ellenére sem növekednek drasztikusan a bérek, Kína a gyengülő jüan-on keresztül deflációt exportál, és az energiahordozók részéről sem lehet sokkszerű drágulásra számítani. Így akár az is előfordulhat, hogy ismét 2017-ben érezzük magunkat, azaz megvalósul a stabil gazdasági növekedés, támogató jegybankokkal párosulva. A kérdés csak az, hogy van-e még annyi a jelenlegi „öreg” ciklusban, hogy újra lendületet vegyen és megálljon a lassulás. Annyi biztos, hogy Tom Brady hétfőn hajnalban 41 évesen győzelemre vezette csapatát.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről