a tomboló vírus, vagy a vakcina reménye fogja hajtani a piacokat?

2020-11-24

A részvénypiacok emelkedni akarnak, és ehhez megfelelő muníció érkezett az elmúlt hetekben.

Az amerikai S&P 500 részvényindex közelmúltbeli teljesítményére ránézve megállapíthatjuk, hogy tovább folytatódik a részvénypiacok paradox működése: miközben világszinten tombol a vírus, és hétről-hétre új rekordokat dönt a fertőzésszám, a részvénypiacok is új történelmi csúcsra emelkedtek.

forrás: Bloomberg

Hasonlóan működött a befektetői logika a járvány első hulláma során is: a gazdasági leállások miatt bekövetkező rekord mértékű GDP csökkenés ellenére az S&P 500 nyár végére új történelmi csúcsot állított be.

Az elmúlt napok ármozgása alapján tehát továbbra is az a minta körvonalazódik, hogy a részvénypiac keresztülnéz a rövid távú rossz híreken, és a hosszabb távú jó hírekre fókuszál. A romló járványhelyzet helyett a vakcina reménye fűti a piacokat, amely szerint 2021 második felére visszatér az életünk és a gazdaságok működése a normális kerékvágásba.

A pénznyomtatás miatt likviditásban úszó piacok emelkedni akarnak, ennek alátámasztására pedig megvan a megfelelő narratíva, a vakcina reménye. Az amerikai elnökválasztást követő első pozitív vakcinahírek nyomán a befektetők megtették tétjeiket: az elmúlt két évtized legnagyobb heti tőkebeáramlása érkezett a részvényalapokba, több, mint 40 milliárd dollár értékben.

Forrás: FT

A nagy elemzőházak és befektetési bankok 2021-re vonatkozó gazdasági és piaci kitekintése is folytatódó optimizmust jelez előre: szinte konszenzus a folytatódó részvénypiaci emelkedés, az élénkülő inflációs várakozások (ami szintén a részvényeknek kedvez), illetve az aszimmetrikus gazdaságpolitikai válaszok (amely szerint a rossz hírekre válaszul újabb költségvetési és jegybanki élénkítés érkezhet, a jó hírekre viszont csak óvatosan fognak reagálni a döntéshozók).

[poll id=”51″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,80  (10 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről