a történelem ismétli önmagát?

2019-01-17

Régen látott eséssel zárták a tavalyi évet a fejlett részvények, az év utolsó három hónapjában 13,7%-ot veszítettek értékükből. A kiváltó ok a gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak voltak. A negatív hangulatban elindult egy spekuláció miszerint a pénzügyi kondíciók romlását látva az amerikai jegybank (Fed) felhagy a szigorítással. A spekuláció január elejére odáig fajult, hogy a piac 47% valószínűséget adott annak, hogy a Fed idén csökkenteni fogja a kamatokat, tehát a szigorítás helyett ismét a lazítás útjára lép.

 

forrás: Bloomberg

 

A mostani helyzet engem a 3 évvel ezelőtti szituációra emlékeztet. 2015 őszén 5 hónap alatt fél százalékot romlottak a világgazdaság növekedési kilátásai, tehát ugyanúgy a lassulástól félt mindenki, mint most. A Fed eleinte nem fordított túl sok figyelmet az intő jelekre és 2015 decemberében 0,25%-ról 0,5%-ra emelte az irányadó kamatot. Erre a fejlett részvénypiac 13% eséssel reagált 2016 első két hónapjában. Ezt követően a Fed 12 hónapra felhagyott a szigorítással a piacok pedig két hónap alatt ledolgozták az esést és +5%-kal zárták az évet.

Most is ugyanez lesz a forgatókönyv? Úgy gondolom az év végén túlságosan pesszimistává vált a hangulat, ami miatt rövid távon ismét emelkedhet a piac, főleg ha a Fed döntéshozói egy időre felhagynak a szigorítással. Azonban nagy különbség 2016-hoz képest, hogy míg akkor Japánban és az eurózónában masszív pénznyomtatás zajlott (QE), idén a nagy jegybankok összesített mérlege csökkeni fog, ami negatívan hat a kockázatos eszközök árára. Ráadásul a kínai gazdaság is rosszabb képet fest, mint 2016-ban.

Összességében az a véleményem, hogy idén a részvénypiac jó teljesítményéhez nem elég a Fed, szükség van a vállalati profitok dinamikus növekedésére is. Ezért a korábbiaknál is jobban fogom figyelni a héten indult jelentési szezont, különös tekintettel arra, hogy a vállalatvezetők milyen profitcélokat várnak az idei évre.

 

[poll id=”32″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről