K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Feltűnt már, hogy a csapból is a fenntarthatóság folyik? Befektetőként kikerülhetjük, hogy a témával foglalkozzunk? Nem igazán.

A meghatározó portálokon böngészve (akár hazai akár külföldi) azt látom, hogy napi szinten jelenik meg több cikk a fenntarthatóságról és az ehhez kapcsolódó befektetésekről. Míg korábban csak havi 1-2 írás foglalkozott ezzel, addig az elmúlt 1 évben egyre gyorsuló ütemben nőtt a számuk, ami elgondolkodtatott. Azon tűnődtem, hogy ez vajon mitől van így? Két lehetőség jutott eszembe. Vagy tényleg ekkora már a baj a Földön, hogy az utolsó órában vagyunk a változtatással, vagy az embereket kezdte el jobban érdekelni a jövőjük és ezt kiszolgálandó születnek a témában újabb és újabb cikkek. Bármelyik is igaz -vagy mindkettő-, eljutottunk oda, hogy nem kikerülhető a téma és minden bizonnyal egyre több figyelmet fog kapni a jövőben is.

miért fontos ez befektetőként?

Az EU-ban idén elfogadott klímatörvény alapján a Green Deal (Zöld megállapodás) célkitűzései és intézkedései egyértelműen fel fogják gyorsítani az éghajlati tudatosságot mind a magánszemélyeknél, mind a cégeknél és természetesen a kormányoknál sem lehet ez másként. Ez viszont azt is jelenti, hogy az új irány minden befektetési portfólióra hatással lesz, minden befektetés elkezd “kizöldülni” előbb-utóbb. Ma még különbséget teszünk a fenntartható és a hagyományos befektetési alapok között, de végül a fenntarthatósági kritériumok (ESG) megállíthatatlanul átszűrődnek a teljes alap palettára.

Az viszont már ma is látszik, hogy évről évre egyre több befektető választja a fenntartható alapokat (egyes becslések szerint 5 éven belül minden új befektetés 30%-ka fog ide áramlani) és ez a vállalatokat is arra ösztönzi, hogy az ESG szempontok alapján jobban teljesítsenek. Ha nem így tesznek, fennáll annak a veszélye, hogy végül nem tudnak elegendő finanszírozást szerezni.

a részvények valódi értéke

Az előző gondolatmenet alapján látható, hogy kétségtelenül az a vállalat lesz hosszabb távon is nyereséges, aki könnyebben értékesíti a termékeit, szolgáltatásait (hiszen a fogyasztó is a fenntarthatóságot priorizálja), akibe többen szeretnének fektetni és így alacsonyabb költségen tudja finanszírozni magát. Ez a részvény árfolyamokban is meg fog jelenni.

A részvényeknek azonban van még egy értékük, ami pénzben nem kifejezhető. Ez pedig a részvénytulajdonos joga a vállalat döntéseinek az alakításában.

Ide kapcsolódik, hogy nemrég létrejött a Climate Action 100+ elnevezésű globális kötelezettségvállalás, amelynek célja, hogy felhívja a vállalatok figyelmét az éghajlatváltozásra és a CO2-kibocsátás korlátozásában játszott szerepükre. Ez lehetővé teszi a csatlakozott alapkezelők részére is, hogy közvetlenül ösztönözzék a vállalatokat a fejlesztésekre.

A vállalatokkal folytatott párbeszéd mellett, a fenntarthatóságot támogató intézményi befektetők aktív részvénytulajdonlással is igyekeznek a cégeket a helyes irányba terelni. Ők a befektetőik nevében befektetett pénzeket arra használják, hogy aktívan gyakorolják a szavazati jogokat azokban a vállalatokban, amelyekbe befektetnek.

A párbeszéd és a szavazati jogok gyakorlása két egymást erősítő eszköz és szerencsére Magyarországon is találhatunk olyan nyugat-európai alapkezelőt aki ezekre kiemelten figyel, nem is kell túl messze keresgélni. Összegezve, a Green Deal világossá tette mindenki számára, hogy a változtatáshoz szükséges lendület megvan és a döntések megszületnek. A fenntarthatóság pedig ezáltal strukturális trenddé vált, amely már nem kikerülhető, nem lehet legyinteni rá.

Akinek fontos, hogy a befektetései tényleg értékállók és jövedelmezők legyenek hosszú távon is, annak ez az irány az egyetlen lehetőség, érdemes minél előbb újra gondolni az eddigi portfóliót és ha szükséges, átalakítani fenntarthatóvá.

előző cikk következő cikk