Ahány ház annyi szokás

2022-08-19

ismerkedés új világokkal

Amikor egy külföldi országba vagy akár másik kontinensre utazunk, jellemzően „magunkkal visszük” hazai szokásainkat, elvárásainkat és folyamatosan összehasonlítjuk, hogy mi az, ami eltér az otthon megszokottól. Az utazás egyik izgalmát éppen az ismeretlen világ felfedezése adja és felmerülő élményeink/bosszúságaink is ebből adódhatnak: Ez vagy az miért működik máshogy (akár jobban, akár rosszabbul), mint ahogy otthon megszoktuk?

Hasonló tapasztalatokat élhetünk át a befektetések világában is.

 

a betétek működését vesszük mindig az alapnak

A befektetők többsége életében először a bankbetétekkel találkozik, amikor folyószámlát, megtakarítási számlát nyit. Ennek a jellemzőit tartja elsődlegesnek, vagyis a „hazai pályának”.

 

mi jellemző a bankbetétek világára?

  • a befizetett tőkénkre kamatot fizet a betétet befogadó bank
  • a befizetett tőkénk veszteség nélküli visszafizetését a bank biztosítja
  • a bank az időarányos megszolgált kamatot, előre meghatározott időközönként jóváírja, tőkésíti, azaz a tőkénk időről időre folyamatosan emelkedik
  • a megszolgált, tőkésített kamatokat már nem veszíthetjük el

Ezek a „szokások”, ismeretek szinte minden betétes ügyfél tudatába erőteljesen rögzülnek.

Az elmúlt évek nulla százalékos kamatainak köszönhetően egyre több banki ügyfél ismerte fel, hogy a korábban megszokott bankbetétekkel már nem tudnak hozamot elérni és ezzel a megtakarításuk az infláció miatt elértéktelenedhet. Azaz célszerű lenne átlépni a befektetések „országába”, ahol van remény érdemi reál-hozamokat elérni.

 

megérkezés „befektetésországba”

Az ügyfelek nagy része azt látja, hogy bankbetétekhez képest a befektetésekkel van esélyük arra, hogy 0 százaléknál magasabb megtérülést érjenek el. Igaz, hogy – akárcsak egy kalandos utazáson – ehhez némi kockázatot kell vállalni.

Az utazók „befektetésországba” megérkezve ismerkednek az új világ „szokásaival”, jellemzőivel. És persze megy a folyamatos összehasonlítás.

Nézzük meg hogy mi jellemző „befektetésországra”?

  • a magasabb hozam lehetőségéért kockázatot kell vállalni
  • a kockázat a befektetés értékének ingadozását jelenti, minél nagyobb a kockázatvállalás, annál nagyobb lehet az ingadozás
  • a befektetés értéknövekedésének jellemzően örülünk, csökkenésén szomorkodunk
  • veszíthetünk a befektetésünk tőkéjéből is
  • a befektetés értéke soha nem növekszik egyenletesen, néha évekig csökkenhet, azután egyszer csak növekedésnek indul vagy fordítva

 

A „betétországból” érkezett ügyfelek első körben örülni szoktak a magasabb hozam lehetőségének, főleg, ha ezek magasabbak, mint a korábban megszokott betéti kamatok.

Ugyanakkor, ha azt tapasztalják, hogy a befektetésük értéke csökken ahelyett, hogy időről időre stabilan növekedne, akkor rögtön elfeledkezhetnek arról, hogy ők már nem „betétországban” vannak, hanem egy másik területre léptek át. Az ügyfelek részéről gyakran előforduló kérdés a befektetésük kezelőjéhez , hogy miért nem növekszik stabilan a befektetés értéke, mint ahogy azt már korábban „betétországban” megszokták.

Az utazási hasonlatnál maradva ez olyan, mintha egy távol-keleti ország éttermébe betérve, a megszokott otthoni kedvenc ételünket (gulyásleves, lecsó stb.), a hazai ízeket kérnénk számon a vendéglő tulajdonosán.

Ezért már a „beutazáskor” tudatosítani kell magunkban, hogy ha a „befektetésországba” utazunk, akkor ott mindig a befektetésekre jellemző sajátosságokat kapjuk, akár tetszik, akár nem. Nincs értelme azon keseregnünk, hogy otthon, „a betét világában” mennyire más volt minden. Az új világ akár olyannyira kedvünkre válhat előnyeinek köszönhetően, hogy tartós „letelepedés” mellett döntünk a kiruccanás helyett.

Elképzelhető persze, hogy túlzásnak érezzük „befektetésország” sajátosságait, így nyugodtan visszatérhetünk „betétországba” is, de azzal számolni kell, hogy az inflációval szemben reálisan csak a befektetésekkel tudunk védekezni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,50  (8 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről