akár már jövőre osztalékot fizethet a Telekom

2015-08-05

A ma délután megjelent Magyar Telekom gyorsjelentés megerősíti a cégvezetés februári közleményét, miszerint a részvényesek 2016 tavaszán legalább 15 forint osztalékra számíthatnak.

Az osztalékpolitika (leegyszerűsítve) az eladósodottsági mutatóról szól. Nézzük meg, mit is jelent ez: akkor van osztalék, ha a mutató 30-40% között van. Ez a mérőszám 2013 közepe óta 40% felett volt, a csökkenő eredmények és a magas beruházások (pl. frekvencia tender) miatt. Az idei első negyedév végén érte el a csúcsát 46,2%-on, innen csökkent a második negyedévben 45,6%-ra. A visszafogott beruházások, a javuló üzleti eredmények és az energiaszolgáltatásból történő kivonulás (csökkenő működőtőke) miatt jövő tavaszig ez várakozásom szerint folyamatosan tovább csökken – így egyre valószínűbb az osztalék.

a Magyar Telekom nettó adósságrátája (forrás: Magyar Telekom Nyrt.)
a Magyar Telekom nettó adósságrátája (forrás: Magyar Telekom Nyrt.)

mire elég a 3,6% osztalékhozam?
A hazai államkötvénypiacon most a hosszú kötvények 3,8%-ot hoznak, az osztalékhozam most ettől kicsivel elmarad. De ez még csak a 2015 után érkező osztalék, a következő években komoly növekedésre számítok. A menedzsment szerint 2017-ben részvényenként 50 forint körül alakul a cégben megtermelt szabad cash. Erre persze nincsen garancia, de jól mutatja, hogy az osztalék potenciálisan a többszörösére emelkedhet. Ha ez megvalósul, jó hír lehet a hosszú távon gondolkodóknak, de nem csak nekik. Minél hihetőbb lesz az osztalék várható növekedése, a javuló eladósodási mutatókkal, a hosszú idő után első osztalékfizetés bejelentésével, annál inkább meg fog ez jelenni a részvény árfolyamában.

nem csak részvénybefektetőknek!
Így a Magyar Telekom részvények, amelyek a kis árfolyam ingadozás miatt sok részvénybefektetőnek túl unalmasnak tűnhetnek, vonzóvá válhatnak egy másik befektetői körnek, akik a kötvénybefektetéseik mellé keresnek magasabb megtérülést hozó célpontokat!

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről