aki kimaradt, lemaradt

2019-04-18

Eddig a partvonal mellől nézték az intézményi befektetők az idei részvény rally-t, ami akár jó jel is lehet a jövőre nézve.

A 2018 végi meredek részvénypiaci esések után 2019 eddig a töretlen emelkedésről szólt, közel 20%-ot is el lehetett érni például amerikai részvények tartásával. Érdekes módon azonban az intézményi befektetők úgy tűnik, hogy lemaradtak erről a felívelésről, és ahogy az ábrán a szürke oszlopok mutatják, a piros vonalnál, azaz a hosszú távú átlagnál magasabb készpénzarányt tartottak portfóliójukban.

forrás: Bank of America Merill Lynch, Bloomberg
De mit jelenthet ez a piacokat nézve?

Befektetőként ezt az állapotot inkább pozitívan lehet értelmezni. Egyrészről, ha az intézményi befektetők elkezdik csökkenteni a készpénzállományukat, annak egy részéből valószínűleg részvényt vásárolnának, ami egy újabb löketet adhat a piacok emelkedésének. Másrészről pedig, ha kialakul egy korrekció, akkor támaszt adhatnak a piacoknak, ezzel limitálva az esés mértékét. Persze mindez csak abban az esetben lehet érvényes, amennyiben nem alakulnak ki nagyobb problémák a világban, értem ezalatt akár Kína lassulását – annak ellenére, hogy most inkább pozitív jelek látszódnak -, akár a kereskedelmi konfliktus eszkalálódását, vagy önmagában a vezető gazdaságok vártnál nagyobb mértékű visszaesését.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről