állampapír vagy kötvényalap – ki az igazi nyertes?

Ha állampapírt szeretnénk venni, akkor ez a „világ legegyszerűbb dolga”, hiszen temérdek reklám mutatja nekünk, hogy mit lenne érdemes megvásárolni. De vajon elegendő csak a reklámra hagyatkozni?

„Győzzön meg, hogy miért érdemes nekem kötvény alapot venni, amikor megvehetek egy állampapírt is” – adta fel nekem a leckét évekkel ezelőtt egy agrárvállalkozó.

Akkor lányos zavaromban azt mondtam neki, hogy „a kukoricatermelés is nagyon egyszerű dolog, hiszen csak el kell vetni a magot, locsolni kell a növényt és ősszel pedig betakarítani a termést”. Az arcán megjelenő lesajnáló mosoly mindent elárult arról, hogy mit gondolt a hozzáértésemről a kukoricatermesztést illetően.

Ha nem vagyunk szakértői a témának, akkor mindent sokkal egyszerűbbnek látunk és azután a saját tapasztalatainkon keresztül jöhetünk rá arra, hogy mire kellett volna még figyelnünk.

Az állampapírok esetében például nem csak az aktuálisan meghirdetett kamat mértékére érdemes figyelnünk.

Amikor egyedi állampapírt szeretnénk vásárolni akkor sok szempontot kell mérlegelnünk, nézzük meg őket egyenként:

  • Ma a magyar állampapír piacon 36 különböző kötvény / kincstárjegy érhető el, és ezek feltételeiben akár jelentős különbségek lehetnek. Ki tudja megmondani, hogy ezek közül melyik a legjobb vétel?
  • Kamatozásukat tekintve vannak fix és változó kamatozásúak, a változókon belül van olyan, ami az inflációhoz kötött és van, ami más piaci instrumentumhoz. Jobb most fixálni a hozamot, vagy abban bízni, hogy a változó kamat magasabb lehet ennél? Hosszabb távon melyikkel járhatok jobban?
  • Egyáltalán milyen futamidő válasszak. Válasszam a rövidebbet, vagy inkább a hosszabbat, melyikkel járhatok jobban?
  • Aki már foglalkozott befektetésekkel tudja, hogy talán ebből is érdemes lenne portfóliót építeni, azaz több típusú papírt venni. Kérdés, hogy milyen papírokat, milyen arányban?
  • Ha kamatot fizet a kötvény, vagy lejárata van, akkor újra dönteni kell arról, hogy mibe fektessük a felszabaduló pénzt. Ekkor ugyanazokkal dilemmákkal szembesülünk mint az elején.
  • A késlekedés az újrabefektetések terén jelentősen ronthatja az elérthető hozamunkat, – hiszen azokra a napokra amikor csak a számlán áll a pénzünk nem kapunk kamatot – ezért ügyelni kell arra, hogy megkapott kamatot, vagy tőkét haladéktalanul befektessük. Vajon van mindig időnk arra, hogy azonnal befektessük a lejáró pénzeket?
  • Mi történik akkor, ha a lejárat előtt szükségünk van a pénzünkre? Melyik forgalmazó adja a legjobb árat, esetleg érdemes egy picit várni az eladással? Ha több befektetésünk van, akkor melyiket érdemes eladni?

Átnézve a szempontokat jobban látható, hogy mi mindent kell végig gondolni, sőt egyes szempontok további kérdéseket vetnek fel.

Ha az életben hasonló helyzetbe kerülünk, akkor két lehetőségünk van. Vagy elkezdjük tanulni az adott területet és akkor talán egyre jobb „kukorica termesztők”, állampapír befektetők lehetünk, vagy profik segítségét vesszük igénybe.

Ha a második opciót választjuk, akkor kézenfekvő megoldásként itt vannak nekünk a befektetési alapok.

A kötvényekbe fektető befektetési alapok célja, hogy a fenti dilemmákat az alap befektetői számára egy profi menedzsment (az alapot kezelő portfólió menedzser) helyettünk eldöntse és a szükséges befektetési döntéseket meghozza. A döntések mellett odafigyelnek arra is, hogy a pénzek haladéktalanul be legyenek fektetve, illetve a befektetők által igényelt likviditást mindig a lehető leghatékonyabb módon biztosítsák. A kötvény piacok ismerőiként, van víziójuk arra, hogy várhatóan merre mennek a piacok és ehhez alakítják az alap befektetési stratégiáját.

Ha nem akarunk mi magunk a kötvénybefektetések szakértőivé válni, akkor érdemes a pénzünket kötvényekbe fektető befektetési alap(ok)ba fektetni. Persze a menedzsmentnek ára van, hiszen az alapok az elért hozamunkból menedzsment díjat fizetnek az alap portfólió menedzsmentjét végző cégnek, de összességében még így is megéri igénybe venni a profik segítségét.

Ezt a tendenciát a számokban is lehet látni. A kamatadó és bevezetett szociális hozzájárulás ellenére is egyre több pénz áramlik kötvény alapokba.

A K&H Bank által kínált lehetőségekről, befektetési alapokról az alábbi linken nyújtunk tájékoztatást.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,36  (14 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről