Amerika vs. világ

2018-09-07

Folytatódhat-e a világ részvénypiacinak vergődése, miközben az USA-ban szárnyalnak a részvények?

Múlt héten új abszolút rekordot ért el az amerikai S&P 500 index árfolyama. Tette mindezt úgy, hogy közben a többi fontos nemzetközi részvényindex továbbra is 10-20%-os távolságra van idei csúcspontjától, és ahogy az alábbi ábrán látszik, 2018-ban nem sok örömet szereztek a megtakarítóknak.

 

*saját devizában osztalékkal kiigazítva Forrás: Bloomberg
*saját devizában osztalékkal kiigazítva
Forrás: Bloomberg

 

Miért teljesít jobban az amerikai részvénypiac?

Véleményem szerint a következő 3 dolog hajtja az amerikai részvények árfolyamát:

      1. Négy éve nem látott ütemű gazdasági növekedés. A világ számos része szembesül romló gazdasági mutatószámokkal, de az USA-ban nyoma sincs lassulásnak. A legutóbbi negyedéves GDP adat 4,2%-os bővülést mutat, és az előremutató indikátorok szerint (köztük a 14 éves csúcson lévő ISM beszerzési menedzserindex szerint) nem kell jelentős lassulásra számítani.
      2. Adócsökkentés. A tavaly év végén elfogadott amerikai adóreform egyértelmű nyertesei a vállalatok, illetve részvény tulajdonosok, akik az év végén a nyereség nagyobb részét tarthatják, köszönhetően a vállalati adókulcsok csökkentésének.
      3. Rekord mértékű részvény visszavásárlások. Az említett erős fundamentumok hallatán nem meglepő, hogy nagy a kereslet az amerikai részvények iránt. Azonban a keresletet tovább erősítik a cégek által indított részvény visszavásárlási programok, amelyekre idén több pénz jut az adócsökkentés, és a külföldön tartott dollárok hazahozatalát segítő szabályozás változása miatt.

Haladhat-e tovább külön utakon a világ és Amerika?

Az Amerikán kívüli részvénypiacok lemaradása nagyon extrém szinteket ért el. Ennél nagyobb szétválás a teljesítményben csak akkor szokott bekövetkezni, amikor beköszönt a medvepiac. Ezek a medvepiacok pedig általában jelentős gazdasági lassulás vagy recesszió következtében alakulnak ki. Tehát a legfőbb kérdés az, hogy küszöbön áll-e a recesszió, vagy maradt még lendület a jelenleg tartó gazdasági ciklusban. Erre a kérdésre a következő bejegyzésemben fogok választ adni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről