amerikai kamatemelés – dőlnek-e a dominók? 2. rész

2015-08-07

Egy lépéssel közelebb kerültünk az amerikai alapkamat-emelés felé: a ma délután megjelent munkaerőpiaci adatok beleillenek abba a trendbe, ami stabil összképet sugall az Egyesült Államok gazdasága kapcsán. A Fed így akár már szeptemberben meglépheti a piacok által olyannyira várt első kamatemelést.
A cikk múlt héten megjelent, első részében megnéztük, hogy miért is olyan jelentős ez a lépés és milyen kihívásokkal szembesül a Fed ezzel kapcsolatban. Befektetőként ugyanakkor számunkra a legfontosabb kérdés, hogy milyen piaci reakciókra számíthatunk a kamatemelés közeledtével. Erre a választ a cikk mostani részében próbáljuk megtalálni.

kell-e aggódnunk a Fed miatt?
Megnyugtató lehet, hogy a korábbi nagy kamatemelési ciklusokkal (1994, 2004) összehasonlítva a Fed várhatóan sokkal óvatosabb lesz: egyrészről alacsonyabb szintekről indulunk, másrészről az emelések üteme is lassabb lesz. Legalábbis a piac most erre számít. És fontos különbség, hogy a Fed hónapok óta készíti elő a lépést, elkerülve ezzel a meglepetéseket.

Fed kamatemelési ciklusok (forrás: Bloomberg)
Fed alapkamat alakulása az első kamatemelés pillanatától (függőleges vonallal jelölve) (forrás: Bloomberg)

A Goldman Sachs azt is megvizsgálta, hogy hogyan mozgott az amerikai S&P500 a kamatemelések hatására: amikor az amerikai hosszabb hozamok 5% alatt voltak, a piacok pozitívan reagáltak a kamatemelésekre, mivel azt még a stabil növekedés jeleként, stabilizációként értelmezték. Ez alapján a jelenlegi 2,2% körüli 10-éves amerikai hozamok mellett nem kell aggódni egy negatív reakciótól.

Harmadrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy 2013 májusában a tapír bejelentése még egy sokkal gyengébb makrókörnyezetben történt: akkor a munkanélküliség még 7,5%-on, az infláció pedig 1,2%-on volt. Mára a (nyersanyagáraktól megtisztított) inflációs adat érdemben még nem változott, de  mostani 5,3%-os munkanélküliségi ráta már egy erősebb gazdaságról tanúskodik, ami indokolttá teszi a monetáris kondíciók szigorítását.

Összefoglalva tehát úgy tűnik, a piacok a pénzcsapok elzárása helyett inkább a javuló gazdasági helyzet jeleként értelmezik majd a kamatemelést és így hosszabb távon pozitív reakciót várok a részvényektől. Igaz, hogy a részvénypiacok értékeltsége rég nem látott csúcsokra emelkedett, ami óvatosságra intheti a befektetőket. Ennek ellensúlyozásaként azonban bízhatunk a Fed egyre kifinomultabb kommunikációjában is, amellyel sikeresen készíti fel a piacokat az elkerülhetetlen kamatemelésre.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről