Amerikai újra beelőzi Európát?

2018-02-22

Az idei évben nagyobb gazdasági bővülést érhet el Donald Trump Amerikája, mint az öreg Európa. Az európai kötvény és részvénypiacon ezt azonban kevésbé érezhetjük majd meg.     

A tavalyi év egyik legtöbbször előforduló top pickje (kedvenc ötlet) az elemzők részéről az európai részvények vétele volt az amerikai piaccal szemben. Az ötlet mögött meghúzódó ok a támogató jegybanki politika mellett, a tengerentúli GDP növekedést meghaladó számok (lásd alul), és a jóval alacsonyabb árazási mutatók voltak.

Az idei évben az utóbbi értékek ugyan feljebb tartózkodnak, de még mindig jelentős a diszkont az S&P vagy éppen a Dow Jones Indexhez képest. A támogató jegybanki politika is fennmaradt, de az év második felében már ezen a területen lehet változás, ha Mario Draghi előveszi varázspálcáját. A növekedési statisztikák esetében azonban már látszik a fordulat a Bloomberg prognózisa szerint.

Az amerikai és az euró zóna év/év alapú GDP növekedési ütemének különbsége

Forrás: Bloomberg

A növekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy a különbség nem jelentős az előrejelzési horizonton, ráadásul sokkal nagyobb potenciál van az európai munkaerőpiacban és keresletben a jelenlegi szintekről, így a meglepetés ereje az öreg kontinenssel van.

A monetáris politika esetében egyelőre még akadnak kérdőjelek, kivéve a kamatemelés kérdését, ami az idei év legnagyobb meglepetése lenne az EKB részéről. A német hozamgörbe meredekebbé válása (hosszú oldal jobban emelkedik, mint a rövid) alapján azonban a piac a gazdaság jövőbeli megítélésének javulásával már számol, ami idővel a jegybanki alapkamat emelkedését is maga után vonhatja.

A szeptemberig futó eszközvásárlási program leépítésével kapcsolatos hallgatás ellenben még visszaüthet az európai kötvénypiacokon (főleg a periféria hozamokban), de rövidtávon a mozgás amplitúdója kisebb lehet, mint amit az amerikai rövid oldali kötvényhozamokban láttunk.

Összességében tehát elmondható, hogy az amerikai gazdasági bővüléstől kismértékben elmaradó, ugyanakkor likviditással jobban megtámogatott európai részvény és kötvénypiacok továbbra is jobb befektetési lehetőségekkel kecsegtetnek, mint amerikai társaik. Már csak annak a fránya eurónak kellene a dollárral szemben gyengülnie, hogy tökéletes legyen a kép.

pexels-photo-615060

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről