át kell neveznünk a „félelemindexet”?

2020-09-03

Furcsa jelenségnek lehetünk szemtanúi az amerikai részvény és a hozzátartozó opciós piacon.

A VIX indexre gyakran hivatkozunk úgy, mint az index, amely tükrözi a befektetők félelmét. Tesszük mindezt azért, mert a VIX index jellemzően akkor emelkedik, amikor a piaci szereplők kockázatokat látnak maguk előtt és ezért eladási opciókat vásárolnak, azaz biztosítják magukat a részvénypiaci esés ellen.*

Az elmúlt napokban azt láthattuk, hogy az amerikai részvénypiac (S&P 500) és a VIX index is egyszerre emelkedett.

Hogyan lehetséges mindez? Nőnek a kockázatok és mégis emelkednek a részvények?

A válasz az opciók másik típusában rejlik. Ugyanis a befektetők nem csak eladási opciókat köthetnek, hanem léteznek vételi opciók is, amiket akkor vásárolnak, ha emelkedésre számítanak, azaz a magasabb részvényárak ellen „biztosítják” magukat.  A vételi opciók előnyeit és hátrányait a mezei részvényvásárlással szemben most nem sorolnám fel, a lényeg az, hogy az amerikai lakosság körében rettentő divatos lett a vételi opciók vásárlása. A vásárlási láz következtében az árjegyzőknek egyre több részvényt kell vásárolniuk, hogy fedezni tudják az ügylet másik oldalát, a magasabb részvényárak pedig újabb fedezést igényelnek és ezzel kialakul egy öngerjesztő folyamat.

Összességében tehát elmondható, hogy jelenleg nem a félelem miatt drágultak az opciók és velük együtt a VIX, hanem épp ellenkezőleg a túlzott optimizmus vezetett ehhez. A jelenlegi környezetben érthető, hogy a megtakarítók a kockázatosabb eszközök irányába mozdulnak, azonban amikor ilyen jelentős pozíciók épülnek ki részvénypiaci emelkedésre, nem árt óvatosnak lenni. Ezért azt javaslom, hogy aki mostanában hangolja kockázatosabbra a portfólióját az több lépésben tegye.  

*Ilyenkor az eladási opciók a megnövekedett kereslet miatt drágábbak lesznek, ami az opció árának kiszámításakor a várható ingadozás (volatilitás) faktor emelkedésében jelenik meg.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,65  (23 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről