az olaj húzza keresztül a jegybankok tervét

2016-09-16

slippery-98821_64010%-ot esett az olaj (Brent) árfolyama 5 nap leforgása alatt. Az indok ismét a túlkínálat…

 

 

Az olaj piaca jövő júniusig túlkínálatos lesz. Legalábbis ezt jósolja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb riportjában. Ez számomra jelentős változást jelent ahhoz képest, hogy a piaci szereplők eddig arra számítottak, még idén eltűnhet a többlet kínálat a piacról.

Rövid távon Nigéria és Líbia jelentik a legnagyobb veszélyt kínálati szempontból. Év közben mindkét országban többször leállt a kitermelés, ám most úgy tűnik, sikerül megoldaniuk a belső problémáikat és heteken belül jelentősen növelhetik a kitermelésüket. Jelenleg naponta 370 ezer hordóval haladja meg a kitermelés a keresletet a világban. Líbia és Nigéria együtt akár 700-800 ezer hordóval is képes növelni a mostani kitermelésüket, amivel a kereslet nem tud lépést tartani, ezért én sem számítok arra, hogy még idén egyensúlyba kerülne a kereslet és a kínálat.

a Brent árfolyamának alakulása (USD) az elmúlt egy hónapban (forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)

A fenitek kapcsán két következtetésre jutottam. Az első, hogy továbbra sem kell attól tartanunk, hogy az olaj ára elszállna. (A kereslet-kínálat mellett még nem is említettem a felhalmozott óriási készletállományt). A másik, hogy az alacsony olajár következtében túl nagy inflációtól sem kell tartania a jegybankoknak. Így a Fed nem fog rohanni a kamatemeléssel, az EKB pedig tovább lazít majd (a kötvényvásárlási program meghosszabbításával), ahogy múlt héten is írtam.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről