befektetések a mesterséges intelligencia segítségével

2021-10-12

A mesterséges intelligencia egyre több területen segít jobb döntéseket hozni. Miért a befektetések lennének a kivétel?

A mindennapi életünk során újabb és újabb helyzetekben támaszkodunk a mesterséges intelligenciára, még ha ezt sokszor észre sem vesszük. Gondoljunk csak a navigációs alkalmazások által javasolt legjobb útvonalra, az internetes keresőprogramok pontos találataira, vagy akár a kedvenc streaming-szolgáltatónk által, a korábbi választásaink alapján ajánlott filmekre.

A fenti példákban közös, hogy a háttérben futó, öntanuló algoritmusok hatalmas, valós időben frissülő adatbázisokon rágják át magukat elképesztő sebességgel és ezekben keresnek az emberi szem számára nehezen vagy egyáltalán nem felismerhető mintázatokat és trendeket. A felismert összefüggések alapján pedig előrejelzéseket és javaslatokat készítenek, sokkal gyorsabban és pontosabban, mint amire az ember képes. Ráadásul ezek az algoritmusok állandóan tanulnak, így az újabb információkat, tapasztalatokat folyamatosan beépítik a modelljeikbe.

Mindezek a képességek a befektetési alapok világában is nagyon jól kamatoztathatók. A sikeres befektetési alapkezelés egyik titka, hogy gyorsan és megalapozottan reagáljunk a piaci eseményekre. Ehhez azonban hatalmas mennyiségű és folyamatosan változó adattömeget kell gyorsan átlátni. És itt jön képbe a mesterséges intelligencia.  

Egy mesterséges intelligencia modell több ezer paramétert tud folyamatosan kezelni, mint például a gazdasági, piaci mutatók, vállalati adatok és elemzések. Ezeket az információkat pedig sokkal gyorsabban és objektívebben tudja feldolgozni. A modell újfajta nézőpontokat is megjeleníthet, ami eddig nem feltétlenül jelent meg a hagyományos befektetési szemléletben. Egy MI modell a hírportálokon, blogokon és a közösségi médiában megjelenő vállaltokról szóló jelentéseket és azok hangvételét is képes lehet feldolgozni és figyelembe venni, ami merőben új lehetőség. Ez a fajta megközelítés új összefüggésekhez vezethet és új szempontokkal gazdagíthatja a befektetési döntéshozatalt.

Természetesen a folyamat ember általi felügyelete továbbra is nagyon fontos marad. Az adatelemzőknek és a befektetési szakértőknek szorosan figyelemmel kell kísérni és aktívan fejleszteni kell egy befektetési alapot támogató mesterséges intelligencia modell működését és döntéseit. Azonban a modell már most rengeteg olyan feladatot vehet át a befektetési alapok kezelésénél, amely az emberek számára fáradságos, megterhelő vagy monoton, és ahol az MI sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud működni.

A mesterséges intelligencia alkalmazásának célja az emberi képességek támogatása, erősítése.  Az igazi ereje abban rejlik, hogy egyesíti az emberek és a gépek erősségeit. Ez pedig különösen nagy hozzáadott értéket képviselhet a befektetési alapok terén, így arra számítok, hogy a navigációs alkalmazások vagy a személyre szabott reklámok piaca után ezt a területet is gyökeresen átalakítja majd a mesterséges intelligencia megjelenése.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,09  (11 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről