bekövetkezik a régóta várt fordulat a kötvényekben?

2018-01-22

2017-ben a hozamemelkedést várók voltak többségben, de nem lett igazuk. Nézzük meg, mit hozhat 2018 a kötvényhozamok tekintetében.

A tavalyi év elején egyértelműen az volt a befektetők álláspontja, hogy a gazdaság fundamentumainak folyamatos javulásával párhuzamosan véget érhet az évek óta tartó extrém alacsony hozamkörnyezet. A hozamok elszállása ugyan nem tűnt valószínűnek, de a gazdasági ciklus ezen szakaszában már a jegybanki politika fokozatos szigorodása tűnt kézenfekvőnek.

Könnyen lehet, hogy ez is történt volna, de egy valami közbeszólt, mégpedig az infláció várt emelkedésének elmaradása, ami összességében meghátrálásra késztette a jegybankokat. Amerika ez alól kivételt képezett, de a három Fed kamatemelés csak a rövid oldali hozamokat mozdította el felfelé, a hosszú hozamok nemhogy nem emelkedtek, hanem lefelé csorogtak az év nagy részében.

Úgy tűnik viszont, hogy az idei év lehet a vízválasztó, ugyanis egyre több jegybankártól lehet hallani, hogy szükség van a monetáris kondíciók szigorítására, ami az USA-ban kamatemeléseket jelent elsősorban, míg Európában, illetve Japánban az eszközvásárlások fokozatos kivezetését.

Fontos tényező lehet még, hogyha megváltozik a döntéshozók gondolkozása, és nem feltétlenül az inflációs cél eléréshez való szigorú ragaszkodás fogja irányítani a döntéseiket. Mindenesetre, ha a globális gazdasági növekedés a várakozásoknak megfelelően kitart 2018-ban is, nehéz elképzelni, hogy a hozamok nem fognak fokozatosan emelkedni az év során. Januárban már el is indult a folyamat, mind a német, mind az amerikai 10 éves kötvényhozamok 15-20 bázispontot emelkedtek.

Az MNB viszont szembemegy a kialakuló trenddel, és ragaszkodik az ultra laza monetáris kondíciókhoz, ezzel próbálva lenyomni/lenn tartani a hazai kötvényhozamokat. Eddig nem volt különösen nehéz dolga, viszont ha a globális, de főként európai hozamok elindulnak felfelé, nem lesz egyszerű fenntartani a rendkívül alacsony hozamszinteket.

Összességében azt gondolom, hogy nehéz időszak elé néznek a kötvénybefektetők, hiszen a kötvényhozamok emelkedésével a kötvények árfolyama fokozatosan le fog értékelődni, így nemhogy pozitív reálhozamot, de pozitív nominális hozamot is nehéz lehet elérni.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről