CETOP után irány az MSCI?

2016-09-21

romania-1460575_640Már augusztusban jeleztem, hogy a magyar portfólió menedzserek figyelme egy új részvénypiac felé fog fordulni. A magyar alapok és nyugdíjpénztárak által széles körben használt CETOP indexbe szeptember 19-től a vártnak megfelelően bekerültek a román papírok.

Az általam esélyesnek tartott 5 részvényből végül a Banca Transilvania, a BRD és a Romgaz került be, a negyedik papír a Petrom lett, amelyre az alacsony közkézhányad miatt nem számítottam. Az indexbeli román súly 8% lett (5-10%-ot vártam).

Az indextagság változása mindig megmozgatja az adott papír forgalmát és sokszor az árfolyamát is. A kereskedés múlt pénteken láthatóan élénk volt, a kereslet viszont megfelelő kínálatra talált, így az árak nem szálltak el.

A következő nagy dobás a Hidroelectrica tőzsdére lépése lehet, amely a várakozások szerint 2017 első felében megvalósul. A vízerőműveket működtető cég a legnagyobb kapitalizációjú vállalat lesz, amivel jó esélye nyílik Romániának a MSCI Emerging Markets tagság elnyerésére. Ez a legszélesebben követett feltörekvő piaci index a világban, amely tartósan megnövelné a tőzsdei forgalmat. Hazai példa a Richter 2012-es kiesése a MSCI indexből, majd 1 évvel későbbi visszakerülése, amely során nem csak a rövidtávú forgalom ugrott meg, hanem hosszútávon is 50-100%-os élénkülés volt tapasztalható. És ami a román piac esetében még fontosabb, hogy az indexbe való bekerülés jelentősen csökkentené a most látható árazási diszkontot a többi régiós piachoz képest.

a közép-kelet-európai országok előretekintő P/E rátájának alakulása az elmúlt 5 évben

Az alapjainkban már másfél éve tartunk román kitettséget, és még mindig látunk felértékelődési potenciált. Ahogy korábban is említettem, örömteli, ha van esemény és mozgás a piacon, de hosszú távon sokkal inkább a fundamentumok számítanak.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről